Societat

refugiats

Stop Mare Mortum colla el Parlament a favor del refugi

La plataforma ciutadana busca un compromís del ple abans de l'estiu a favor de vies legals i segures

Les entitats volen que es pugui sol·licitar asil en ambaixades de tercers països

Les entitats que defensen els drets de les persones refugiades no estan disposades a acceptar que el tap burocràtic i polític que evita que puguin trobar protecció internacional i un lloc segur on viure les acabi fent invisibles. En el cas del Parlament, per exemple, continua actiu un grup de treball format per representants d'entitats i dels grups parlamentaris amb l'objectiu de buscar fórmules de protecció. Stop Mare Mortum, una plataforma ciutadana que té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d'estrangeria i migratòries, i que participa en l'intergrup, s'ha posat l'objectiu que abans de l'estiu el ple es pronunciï a favor de les vies legals i segures amb la votació d'una proposta de resolució.

“La resolució –van explicar ahir fonts de la plataforma– vol recollir el compromís del Parlament català respecte als mecanismes per garantir vies legals i segures per a les persones que vulguin arribar a Catalunya i a l'Estat espanyol, així com sol·licitar a la Generalitat que endegui accions que les facilitin.” En la reunió de dilluns al Parlament, es va acordar començar a treballar en la proposta per dur-la al ple. Stop Mare Mortum ha explicat que s'inicia una negociació amb els grups parlamentaris “per arribar al text més consensuat possible”.

Altres propostes que la plataforma va plantejar en la reunió de l'intergrup sobre protecció dels refugiats celebrada dilluns van ser instar el govern central al fet que es torni a poder sol·licitar asil en ambaixades i consolats de tercers països (tant en origen com en països de trànsit) i també que s'elimini el visat de trànsit en aeroports per a persones de països en conflicte. Així mateix es va instar la Generalitat a ampliar la concessió de visats acadèmics –ja se n'han tramitat alguns– fruits de convenis amb les universitats.

LA XIFRA

5.000
persones,
com a mínim, van morir l'any passat ofegades al Mediterrani intentant arribar a Europa.

L'Estat, lluny dels 17.387 refugiats

Stop Mare Mortum és una plataforma ciutadana que va néixer a finals d'abril del 2015 després de la mort d'unes 900 persones en un naufragi a la costa italiana, al canal de Sicília, per posar fi a les morts de persones que busquen refugi. Per aconseguir-ho té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d'estrangeria i migratòries i de refugiades des de diferents vessants, com ara el jurídic, el social, el sanitari i el d'acció exterior. Continuen la tasca d'incidència a les administracions per fer possible l'arribada de persones refugiades a Catalunya i a l'Estat per mitjà de la legislació vigent i de pressionar totes les administracions, també l'estatal i les europees.

Mentrestant, però, l'Estat continua lluny de complir el compromís de rebre 17.387 refugiats en el marc de quotes de la Unió Europea. A finals de març van arribar 45 sirians procedents de Turquia. Amb total, 1.212. 878 dels quals estan reubicats i 334, reassentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona