Societat

Tribunals

Els jutjats seran avaluats per injectar-los qualitat

Quatre equips supervisaran els òrgans per ajudar-los a resoldre punts conflictius

El nombre de baixes laborals a l'administració de justícia s'enfila al 33% i la durada mitjana és de 61 dies

Els treballadors de l'administració de justícia són els que més mala fama arrosseguen. Que si s'estan dues hores esmorzant, que si fitxen per altres companys, que si són mal educats en l'atenció... A aquesta llista de greuges, s'hi afegeix la precarització laboral i problemes endèmics a Catalunya, com la constant fuga de jutges que provoca que un jutjat pugui arribar a tenir fins a set jutges diferents en un any.

El Departament de Justícia vol intentar posar-hi ordre, en el límit de les competències que té delegades (treballadors, edificis i material), ja que és una realitat que els jutjats no van alhora ni en atenció ni en resolució d'assumptes . “No pot ser que un ciutadà sigui mal atès perquè li ha tocat un jutjat que no està ben organitzat i el del costat sí”, afirma el conseller Carles Mundó, i afegeix: “Molts treballadors fan la feina ben feta i no han d'assumir la del que no la fa. Volem exportar bones pràctiques perquè aquests serveis costen molts diners a tots.” Justícia interpreta aquesta manca d'eficiència en dades. Rep unes 300 queixes a l'any pel deficient funcionament dels jutjats, des del ciutadà que no obté resposta d'una sentència fins a l'advocat que denuncia falta d'educació.

A més, un fet que ha encès l'alarma a Justícia és l'increment del 33% de les baixes laborals per malaltia en la plantilla de treballadors dels jutjats en els darrers tres anys. L'augment estatal, després de les davallades per la crisi, va ser de l'11% el 2015. La secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia, Patrícia Gomà, també posa èmfasi en el fet que la durada mitjana d'aquestes baixes és de 61 dies. La mitjana a l'Estat espanyol està en els 37 dies, segons dades de l'Instituto Nacional de la Seguridad Social.

La primera idea de l'equip de Mundó va ser reforçar els quatre inspectors que Justícia té per supervisar els 613 jutjats a Catalunya. Amb l'evident limitació de recursos i de contractacions que manté l'administració, s'ha ideat un control positiu per canviar males pràctiques, tot i que sense deixar de denunciar les infraccions.

Així, s'han creat els anomenats equips d'avaluació i millora, que en dos anys tenen el repte d'analitzar tots els òrgans judicials a Catalunya. El conseller Mundó destaca que és una iniciativa pionera a l'Estat espanyol i que té “l'interès i la complicitat del Ministeri de Justícia”, i la sala de govern del TSJC n'ha estat informada.

En concret, són quatre equips amb dos professionals cada un, que ara realitzaran una formació intensiva, tot i que són funcionaris de la Generalitat i de l'administració de justícia. A més, tindran un coordinador que és un lletrat de l'administració de justícia, el qual va haver d'aplicar un pla de xoc al seu jutjat, enfonsat per una macrocausa i altres contingències. “Els equips avaluaran recursos, l'estabilitat de la plantilla i s'entrevistaran amb el personal, i després donaran pautes de qualitat”, declara Gomà, que alhora assegura que aquesta feina “servirà a l'administració per prioritzar millor un reforç”.

LES FRASES

No pot ser que un jutjat funcioni com un rellotge i el del costat no. Volem exportar qualitat a tots
Carles Mundó
conseller de justíciA

LA XIFRA

8
òrgans judicials
seran analitzats al juny. En principi, cinc al Barcelonès, 1 a Girona, 1 a Tarragona i 1 Lleida.
Els equips d'avaluació ajudaran els treballadors, però si veuen irregularitats ho denunciaran
Patrícia Gomà
secretària de relacions amb l'administració de justícia

Dels 49 partits judicials, 10 ja tenen oficina judicial

El Departament de Justícia té previst que en dos anys l'oficina judicial estarà implantada a la meitat dels 49 partits judicials de Catalunya. El partit judicial de Santa Coloma de Gramenet va estrenar, el 3 d'abril passat, la desena oficina judicial, seguint Sant Boi de Llobregat, el 2016. Girona va ser la pionera, el 2012.

S'assegura que l'oficina judicial ha de dur l'eficiència a tots els jutjats, a més de l'expedient i la tramitació electrònica. És el nou model d'organització en què els jutges comparteixen serveis i els treballadors s'especialitzen en un àmbit, com ara tramitadors. Així s'evita que si una persona està de baixa, no s'acumulin els seus expedients. Les oficines requereixen inversió en personal i a vegades en obres per crear espais diàfans per treballar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia