Societat

síndica de barcelona

La síndica insta Colau a garantir la mobilitat d'una veïna en cadira de rodes

Reclama una actuació urgent per adequar la rampa del passatge on viu la dona

L'Ajuntament diu que l'única solució és la plataforma única i que ja hi treballa

La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha tocat el crostó a l'Ajuntament –i, en concret, al districte de Sant Martí– perquè no ha implantat cap solució provisional per fer practicable la rampa problemàtica que hi ha al començament del costerut passatge de Roura, al barri del Camp de l'Arpa. La rampa fa especialment la guitza a una veïna amb esclerosi múltiple, que ha caigut tres cops de la vorera a la calçada amb la cadira de rodes. El consistori transformarà el passatge en un carrer de plataforma única –les voreres i la calçada estaran al mateix nivell–, però al juny passat la defensora va reclamar una actuació urgent que hi garanteixi l'accessibilitat en espera de la solució definitiva. La petició no ha estat atesa.

La resolució de la síndica arriba un cop supervisada la queixa de la veïna afectada, Assumpta Cavanillas. Ella i la seva família es van mudar a una planta baixa del passatge de Roura el 2015, després de deixar el pis de Gràcia on vivien. Ho van fer perquè l'Assumpta no hagués de dependre de ningú a l'hora de sortir de casa, però van topar amb un obstacle inesperat. La rampa salva el desnivell que hi ha entre la vorera i el gual de vianants de la cantonada amb el carrer de Còrsega i ella hi ha de passar necessàriament quan se'n va de casa o hi torna. A més, les voreres són realment estretes i, just abans d'arribar a la rampa, hi ha un senyal vertical que fa que el carrer s'estrenyi encara més en aquest punt.

“La rampa, de baixada, és una muntanya russa que m'empeny cap a la carretera i, quan l'he de pujar, m'han d'ajudar els veïns o algú que passi pel carrer per no caure”, deia fa un any l'Assumpta a aquest diari, en què va denunciar el cas . L'Ajuntament va millorar la rampa al gener del 2016, després que ella presentés una instància, però l'actuació no va evitar que tornés a caure. Finalment una veïna, Rosario Palomino, va començar a recollir firmes entre les famílies del passatge per demanar al consistori que fos de plataforma única.

La síndica valora positivament que l'Ajuntament tingui una solució definitiva damunt la taula però creu que en aquest cas l'actuació del districte “no ha estat eficaç” i que “no s'ha donat la importància que correspon a la promoció de l'accessibilitat com a instrument per fer efectiu el principi d'igualtat dels ciutadans”. “Calia implantar una solució provisional per prevenir possibles accidents com els ja ocorreguts i aconseguir que la rampa fos mínimament practicable, i no s'ha fet absolutament res; aquest greuge s'ha de solucionar amb caràcter d'urgència i la veïna no ha de patir més temps els perjudicis causats”, afirma la resolució.

Inici d'obres a final d'any

Més enllà de la rampa, el consistori recorda que la dificultat és per la inclinació transversal i longitudinal del passatge i al·lega que no s'ha fet cap actuació provisional perquè, tècnicament, l'única solució possible és la plataforma única. “Ara s'està treballant en el projecte executiu i la previsió és que les obres comencin a final d'any i acabin al segon trimestre del 2018”, diuen fonts municipals.

La Rosario, però, no ho veu de la mateixa manera. “Alguna mesura provisional es podria haver fet, com ara una rampa a davant de casa seva, per poder baixar directament a la calçada, però no hi ha hagut voluntat política”, opina. Explica que al passatge també hi ha un veí en cadira de rodes i d'altres que es van fent grans i comencen a tenir dificultats de moviment. “Entenem que la plataforma única requereix uns passos, però mentrestant, no s'han preocupat de donar-los cap opció per facilitar-los la vida”, conclou.

LA FRASE

Aquest greuge s'ha de solucionar amb urgència i la veïna no ha de patir més temps els perjudicis causats
Maria Assumpció Vilà
Síndica de Greuges de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia