Societat

castellers

Any de nous reptes

Les colles castelleres inicien la campanya amb la voluntat de mantenir l'extraordinari nivell de l'any passat

L'ambició no té límits: el 4 de 10 sense manilles i el 3 de 9 net, els grans objectius

El món casteller ha aixecat definitivament el teló de la campanya 2017. Amb l'afer dels drets d'imatge de les colles en vies de resoldre's satisfactòriament, totes les formacions d'un cert nivell ja s'han estrenat a plaça. Cal observar, en aquest sentit, que no fa pas tant, a aquestes alçades les colles del sud encara no havien ni començat a assajar. Els temps canvien, també per als castells.

La primera incògnita de la campanya que tot just s'acaba d'iniciar és comprovar si les colles, tenint en compte que enguany no hi ha concurs, voldran o podran mantenir el ritme trepidant de l'any anterior. En aquests moments és aviat per intuir-ho. Caldrà veure, en les properes jornades, si el 3 de 9 que els Castellers de Vilafranca ja han descarregat en la diada del Graller (el dia 2 d'abril) en pròpia plaça, és un cas únic o marcarà tendència en la resta de colles punteres.

Precisament a Vilafranca per Sant Fèlix (30 d'agost), s'hi tornarà a viure la gran cita del calendari que –a diferència del que havia passat en les edicions anteriors– ja té el cartell definit: hi actuaran els verds, les dues colles de Valls i els Minyons.

La “diada gran” de Santa Tecla a Tarragona, la imperdible cita del Catllar, les clàssiques terrassenques, la Mercè barcelonina i, òbviament, la mítica Santa Úrsula vallenca són altres dates claus del calendari.

Més gamma extra

Pel que fa als castells de màxima dificultat, atenció perquè les colles continuen mostrant una ambició sense límits. Així, l'inèdit 4 de 10 sense manilles (és a dir, es tractaria de posar el 4 de 9 net damunt d'un folre) es perfila com el nou gran repte, juntament amb el mite del mites, el 3 de 9 net. I també es parla (de moment, només se'n parla) del que seria el nou invent de la gamma: el 2 de 10 amb folre, manilles i “puntals” (o, millor dit, amb folre i “dobles manilles”, atès que es calcula que el tercer nivell de reforç estaria format per setze efectius).

Quatre capdavanteres

Prenent com a referència els resultats obtinguts en el curs passat, el 2017 casteller presenta d'inici: quatre colles formant part de la categoria màxima dels 10 pisos (Vilafranca, Minyons, Colla Vella i Jove de Tarragona), tres colles més amb els galons de gamma extra (Colla Joves, Sants i Mataró) i vuit formacions completant la relació de les colles de 9 pisos (Barcelona, Xiquets, Vila de Gràcia, Reus, Sabadell, Nens i Xicots). Tots aquests col·lectius estan en condicions de repetir èxits i d'ampliar gamma.

En total, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) té censades, a dia d'avui, 99 agrupacions que estan integrades per més de 12.000 castellers amb camisa. Segons dades de la mateixa CCCC, al 2017 està previst que es facin més de 1.200 actuacions o actes relacionats amb els castells.

Les gralles han començat a sonar...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT