Societat

Reclamen més drets jurídics i recursos per a la reinserció dels presos

El Grup de Juristes Roda Ventura i Justícia i Pau asseguren que “els interns no gaudeixen dels drets que haurien de tenir”

Falta acompanyament humà

La situació dels presos a Catalunya és insuficient. Fa falta personal, un tractament més personalitzat, més cobertura jurídica i, sobretot, recursos per a la reinserció, una gran assignatura pendent de la nostra societat. Ho explica Núria Sastre, vicepresidenta per Europa del Moviment Internacional d'Intel·lectuals Catòlics Pax Romana i membre del Grup de Juristes Roda Ventura i Justícia i Pau, entitats que dediquen grans esforços a l'atenció dels reclusos de les presons catalanes. Sastre, que va ser voluntària de presons més de deu anys, té clar que avui a casa nostra “els interns no gaudeixen de tots els drets que haurien de tenir”, entre els quals hi ha “els drets respecte als advocats”.

La lletrada, que ha estat entrevistada a El Punt Avui TV, posa sobre la taula el fet que els reclusos avui es queden sense assessorament jurídic un cop la sentència que els ha condemnat és ferma, cosa que els deixa desprotegits si hi ha algun problema durant l'execució de la sentència. “Els advocats d'ofici acaben la seva feina quan la sentència és ferma. Aleshores si hi ha problemes durant l'execució de la condemna s'ha de demanar un altre advocat d'ofici i així successivament.” Això fa, diu, “que els interns ja no confiïn en els advocats”. Segons Sastre, els presos se senten moltes vegades abandonats i insegurs i sovint aquest desemparament genera “una sensació de rebuig cap a la societat”.

Incomprensió social

La societat és molt dura amb la gent que és a la presó, denuncia Sastre, que assegura que “la majoria de gent considera que els presos han d'estar a la presó com més temps millor i s'escandalitza si sap que la presó té, per exemple, una piscina”. “S'escandalitzarien molt més si sabessin la quantitat de gent que afortunadament gaudeix de permisos, que surt de la presó per estar uns dies amb la família”, cosa que ajuda molt al compliment de la condemna i a obtenir beneficis penitenciaris, de reduir la condemna i complir menys anys.

“Jo penso que la reinserció s'hauria de treballar molt més, s'hi haurien de posar molts més mitjans i la societat s'ha de conscienciar que la finalitat de les presons és recuperar aquesta persona que ha infringit una disposició legal més o menys greu, a vegades molt greu, però moltes vegades no tan greu”, manté aquesta advocada, que assegura que “evidentment” l'objectiu de la societat és recuperar les persones que estan a la presó. “Si no es fa això s'està gastant una quantitat ingent de diners per a res, perquè molta gent surt de la presó pitjor que quan hi va entrar”, afirma. “Si no surt millor de la presó estem fracassant, però en tot cas nosaltres (Juristes Roda Ventura i Justícia i Pau) treballem per trobar alternatives a la presó. N'hi ha, però n'hi ha d'haver més.”

Núria Sastre assegura que la majoria de persones que estan a la presó són pobres o de classe humil i que tenen problemes de cultura i educació. “Això que diuen, que a la presó hi van els pobres, és veritat”, afirma. El Grup de Juristes Roda Ventura (i també Justícia i Pau) aboca una gran part dels seus esforços a ajudar la població reclusa: “El nostre servei dona una informació jurídica que es necessita però ho fem d'una manera personal, propera. Un punt important és que som de fora i els presos ens diferencien d'un treballador i de tot el que és l'administració, en la qual ells, d'entrada, no tenen cap tipus de confiança perquè s'hi estan enfrontant constantment.” “El que diu una persona de fora té per a ells una espècie de plus de veracitat. De fet, el que fem és un acompanyament humà amb un complement jurídic”, afirma. El que fan és interpretar, orientar i ajudar-los, sobretot en el tema del compliment de la condemna.

LA XIFRA

8.810
presos
hi havia a Catalunya a finals del 2016. Un 43% són estrangers, i d'aquests un 17% són d'origen comunitari.

LA FRASE

Això que diuen, que a la presó hi van els pobres, és veritat
Núria Sastre
pax romana, Grup de Juristes Roda Ventura, Justícia i Pau


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA