Societat

Suport al procés sobiranista

Componen al Pla de l'Estany un himne per a la república catalana

La iniciativa ha estat de l'artista Xicu Cabanyes, que té la intenció de cedir la cançó a l'ANC i Òmnium Cultural un cop estigui enllestida la gravació

“Volem viure amb dignitat, volant lliures com les aus, defensant tots la veritat i així mai més no ser esclaus”, es diu en una de les estrofes d'Himne a la República, una cançó pensada per ser interpretada per un cor, escrita per l'artista Xicu Cabanyes (conegut pel seu bosc d'escultures de Can Ginebreda, a Porqueres) i a la qual ha posat partitura el músic banyolí Kitu Pau. De la peça ja n'existeix un enregistrament provisional, en el qual han col·laborat com a vocalistes Robert Fàbrega i Marta Cáceres. La versió definitiva es gravarà pròximament i es publicarà en format de CD, que es comercialitzarà amb un objectiu concret: Cabanyes, impulsor del projecte, es proposa cedir-lo a l'ANC i Òmnium Cultural per així ajudar aquestes dues entitats a pagar les multes que els ha imposat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

L'estrena

Himne a la República ja s'ha interpretat en públic un cop, en una de les concentracions mensuals que l'ANC de Porqueres organitza a la plaça Major d'aquest municipi per donar suport al procés independentista mentre no es convoqui el referèndum. En aquella ocasió la va cantar la coral Les Estunes de Porqueres. L'edició del CD encara no té una data, però Cabanyes assegura que estarà al carrer abans de la celebració del referèndum d'autodeterminació, previst pel mes de setembre.

La peça musical consta de tres parts. En la inicial té un ritme de marxa (“és gent que camina, a la recerca de llibertat”, explica l'autor de la música), i hi segueixen uns compassos de sardana (una al·legoria a les arrels populars).

Bon veïnatge

En la part final de la composició, el ritme s'inspira en músiques espanyoles (s'hi distingeix la rumba), a tall de missatge integrador, ja que els autors no pretenen que la independència de Catalunya suposi “aixecar barreres” amb l'Estat espanyol. “I serem uns bons veïns de qui ens ha vist com a cretins, visca la fraternitat, combatem tots la maldat”, es diu en l'himne, en referència a la convivència amb l'Estat espanyol. També hi ha referències a la llengua (“parlem tots en català, no fem mal al castellà, els idiomes no són dolents si no es volen imposar”) i a determinada institució (“hipòcrites, lladres i traïdors, no us volem pas amb el poble, no us donarem pas repòs fins que sigueu nobles, adeu per sempre, borbons i tots els vostres seguicis”).

LA FRASE

Si me'n vaig sense veure aquest país independent, la meva vida no haurà tingut massa sentit
Xicu Cabanyes
promotor d'‘himne a la república'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona