Societat

Reclamen accions “abans d'un mes” per posar fi al col·lapse de la primària

Diverses entitats fan públic un comunicat en què exigeixen més recursos i més poder

Insten el departament a situar els CAP al centre del sistema

El manifest que els professionals sanitaris del CAP Vidalet (Esplugues de Llobregat) i una vintena més d'ambulatoris van fer arribar el mes de març al Departament de Salut per exigir mesures urgents que posin fi a la saturació que afecta l'atenció primària continua recollint adhesions. Ahir, una sèrie d'entitats socials i sanitàries van presentar públicament a la seu de la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (Camfic) un escrit més ambiciós en què no només demanen més diners i més personal, sinó que exigeixen que “abans d'un mes” es posin en marxa les mesures que han de fer possible que l'atenció primària sigui l'eix dels sistema sanitari públic.

La presentació del manifest es va fer justament l'endemà que el conseller de Salut, Antoni Comín, presentés el pla d'estabilitat laboral, una mesura, que com la resta que ha anunciat en els últims mesos el departament, és del tot insuficient en opinió del personal que treballa dia a dia en la primària. “En lloc de donar-nos més recursos per poder fer la feina, s'estan potenciant altres recursos per dificultar-la”, opina la presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), Nani Vall-Llossera, que entén que campanyes com la del 061 encara han dificultat més la situació.

Vall-Llossera aplaudeix algunes mesures fetes públiques pel conseller, com la injecció de 12 milions extres per els CAP més desfavorits, però insisteix que no n'hi ha prou.“El discurs del conseller s'assembla al nostre, però les accions no van en la direcció de posar l'atenció primària al centre del sistema”, lamenta. Del que es tracta, asseguren, és de moure algunes partides pressupostàries per dotar de més mitjans la primària, encara que per aconseguir-ho “sigui necessari qualsevol dels projectes en marxa”.

Les demandes presentades ahir van ser subscrites, a banda de la FoCAP i la Camfic, per l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i Rebel·lió Atenció Primària. A partir d'ara les entitats buscaran les adhesions de Col·legis de Metges i Infermeres, sindicats i partits polítics.

LA XIFRA

7,3
per cent
és el percentatge del pressupost que està previst destinar a la primària. Als hospitals és el 12%.

LA DATA

26-05-17
Termini que
han donat les entitats al conseller perquè posi en marxa mesures que reverteixin la situació.

LA FRASE

En lloc de donar-nos més recursos, n'estan potenciant d'altres que dificulten la nostra feina
Nani Vall-Llossera
presidenta del Fòrum català d'atenció primària

Només un 7,3% del total del pressupost

Els treballadors de l'assistència primària han optat per endurir la campanya després de constatar que “els nostres polítics i gestors s'han atipat de fer declaracions buides que s'han contradit sistemàticament amb la progressiva disminució del pressupost i el menysteniment institucional dels professionals i la seva”. Entenen que el nou pla estratègic anunciat pel govern “no dona cap garantia”, com ho demostra, segons asseguren, que de l'increment del pressupost només un 7,3% vagi destinat a la primària, quan hi ha un 57% per a despesa farmacèutica i un 12% per als hospitals i les urgències. La presidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Dolors Forés, insisteix en la necessitat d'incrementar les plantilles i també de posar fi a la precarietat “perquè sobretot a determinades edats els canvis desorienten i creen desconfiança”. Entre l'any 2011 i 2015 l'assistència primària va perdre 200 metges de família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona