Societat

Ensenyament crea el programa #aquiproubullying per prevenir i tractar l'assetjament a les escoles

Els centres que hi participin es comprometran a desenvolupar un projecte per aturar el buylling i col·laborar amb altres escoles

El departament d'Ensenyament ha creat un nou programa d'innovació pedagògica #aquiproubullying amb l'objectiu que els centres públics i concertats d'ensenyaments obligatoris puguin sumar-s'hi i treballar per a la prevenció, la detecció i la intervenció enfront l'assetjament entre iguals. El departament posarà a l'abast dels equips la formació, les estratègies i els recursos necessaris per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant d'aquest problema que implicarà tota la comunitat educativa, en especial, els alumnes, com a observadors i agents actius i compromesos. El programa durarà dos cursos, un per elaborar el projecte en sí, i l'altre per implementar-lo.

Per participar-hi, els centres hauran de tenir un programa de convivència, de protocol contra l'assetjament o haver participat en altres projectes de convivència en l'àmbit comunitari. També haurien d'elaborar una diagnosi de necessitats que permeti concretar els objectius específics que volen aconseguir, i comptar com a mínim, amb el suport del 70% dels membres del consell escolar, per adscriure's al programa.

El compromís que assumeixen els centres inclou desenvolupar un projecte que possibiliti prevenir i aturar l'assetjament escolar i que contribueixi a la millora de la convivència en el centre. Per tant, cal constituir un equip de referència, rebre formació, elaborar un projecte propi, dur a terme una avaluació inicial, incorporar-ho en el projecte educatiu del centre i implementar el projecte el curs 2018-2019. Els centres també hauran de fer una memòria i col·laborar per poder transferir l'experiència als altres centres.

Els alumnes, el centre del programa

Els alumnes són l'element clau del programa i per això, es crearan els ‘Equips guaites' per a l'educació secundària i els ‘Equips X la convivència', a primària. Se'ls formarà perquè puguin exercir les seves funcions: prevenir i detectar possibles situacions d'assetjament en espais informals en què hi tenen poc accés els adults, com poden ser els patis, el gimnàs o els grups de WhatsApp.

Per fer-ho, seguiran mòduls formatius de 7 hores, a 5è i 6è de Primària, i de 9 hores a 1r, 2n i 3r d'ESO. A les famílies, se'ls oferiran 12 hores, en què es treballaran els mateixos temes que als centres, ja que la finalitat última és reforçar l'acció educativa i donar coherència i continuïtat entre el que es fa al centre i el que es fa a casa. L'aproximació al concepte d'assetjament, les competències socioemocionals, la gestió positiva del conflictes, la detecció i l'aturada de l'assetjament i l'ús seguir de les xarxes socials són els temes que més es tractaran.

Per aconseguir tirar endavant el programa #aquiproubuylling, el departament dotarà tots els centres de formació, a través de la xarxa, adreçada a representants de l'equip de referència, assessorament per al desenvolupament del projecte i les activitats d'innovació, i orientacions i recursos per elaborar i implementar el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona