Societat

Habitatge

La regió central superarà les 200.000 llars el 2026

Un estudi de l'Idescat preveu que el nombre de domicilis creixerà a les comarques centrals un 3,55%, xifra per sota de la mitjana catalana

Hi haurà més nuclis familiars però més petits

La regió central superarà les 200.000 llars el 2026. En concret, segons la projecció que fa l'Institut d'Estadística de Catalunya, el nombre de nuclis familiars haurà arribat als 206.606 i haurà viscut un creixement del 3,55% en comparació al 2016, quan n'hi havia 198.157. L'Idescat preveu que el nombre de llars continuarà creixement a la regió, tot i que ho farà per sota de la mitjana catalana (5,8%). També pronostica que les unitats familiars seran més petites i de mitjana tindran 2,42 membres, respecte als 2,52 membres de la mitjana actual.

Per comarques, les que viuran increments del nombre de llars més importants són l'Anoia (5,7%, fins a les 47.881 llars), Osona (5,3%, fins a les 61.925) i el Moianès (5,2%, fins a les 5.347). Aquests creixements són similars a la mitjana catalana però se situen lluny de les comarques on es preveuen les pujades més importants, com ara el Baix Penedès, la Selva i el Segrià, que superarien el 8%. Per contra, les comarques centrals que menys creixeran seran el Berguedà (0,3%, fins a les 16.478 llars), el Solsonès (1,2%, fins a les 5.377) i el Bages (3,5%, fins a les 69.598). Això sí, no es preveu cap creixement negatiu, com sí que es pronostica per a sis comarques catalanes entre les quals hi ha la Terra Alta, l'Alta Ribagorça i les Garrigues. L'explicació és que els principals increments relatius de les llars se situaran al litoral, a l'àmbit metropolità i al Gironès, el Segrià i el Pla de l'Estany. En canvi, a les comarques de l'interior i als Pirineus es registraran creixements més baixos o fins i tot descensos.

Pel que fa a la mida dels domicilis, la comarca que es preveu que tingui unitats familiars més petites és el Berguedà, amb 2,27 persones per casa de mitjana. Mentre que la comarca amb llars més grans serà Osona (amb 2,48 persones de mitjana).

Previsió a Catalunya

Pel que fa al conjunt de Catalunya, el nombre de llars continuarà augmentant fins a assolir una xifra de 3,1 milions l'any 2026 i fins als 3,37 milions el 2036. Això vol dir que d'aquí a 20 anys hi haurà 400.000 unitats familiars més que ara. Tindran tendència a ser llars de menys persones. Segons l'Idescat, el creixement demogràfic i el canvi en l'estructura per edats de la població expliquen les dues terceres parts de l'augment del nombre de llars i el terç restant s'explica per la tendència de la població a residir en llars de menys persones.

LES XIFRES

206.606
llars
preveu l'Idescat que hi haurà a la regió el 2026. Ara calcula que n'hi ha 198.157. Per tant, la xifra creixeria.
2,42
persones
de mitjana tindran les unitats familiars d'aquí a deu anys. La tendència és a la baixa.
3,37
milions de llars
calcula l'Idescat que hi haurà a Catalunya el 2036, 406.000 llars més que el 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona