Societat

El CAC denuncia quinze llocs en línia que inciten al suïcidi

Porta a la fiscalia sis vídeos de YouTube, quatre blogs, dos webs, dos fòrums i un compte de Twitter

Alerten de la tendència de grups de WhatsApp per llevar-se la vida difícils de detectar

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha enviat un escrit a la fiscalia de Catalunya en el qual denuncia quinze continguts d'internet que inciten a la mort per suïcidi i són susceptibles d'un delicte tipificat en el Codi Penal, segons va explicar ahir el president del CAC, Roger Loppacher, en la presentació d'un informe sobre la presència a la xarxa de continguts de risc sobre el suïcidi. L'organisme regulador s'ha dirigit també als proveïdors d'internet i els ha demanat que els retiri de manera immediata.  

Es tracta de sis vídeos al portal YouTube, quatre blogs, dos webs, dos fòrums i un compte de Twitter. Els vídeos denunciats en l'escrit que el CAC va enviar a la fiscalia divendres passat han tingut un total de 4,2 milions de visualitzacions i el compte de Twitter té 16.700 seguidors. 

El CAC ha analitzat trenta continguts, dels quals n'ha detectat quinze que inciten al suïcidi i “recomanen diversos mètodes” per dur-lo a terme. Fins i tot n'hi ha que proposen crear grups de persones que es volen llevar la vida o formar part de suïcidis dobles. Els altres quinze continguts analitzats presenten un missatge complaent davant el suïcidi o són susceptibles d'afavorir un efecte imitatiu, segons va explicar Loppacher.  

El president del CAC va remarcar que l'informe mira d'alertar i sensibilitzar davant la “nombrosa existència” de continguts de risc, i ha detectat la falta d'efectivitat dels mecanismes de protecció, per la qual cosa va exigir a les plataformes i xarxes socials col·laboració en aquest sentit. Una bona eina podria ser que quan es facin cerques de paraules clau de risc s'ofereixi informació d'ajuda.

La presidenta de l'Associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Alícia Borràs, va recordar que la inducció al suïcidi està penada i que la incitació a través d'internet és un “fenomen nou” perillós. Borràs va explicar que algunes persones que s'han acabat suïcidant o ho han intentat havien consultat internet amb anterioritat. És per això que va demanar “canviar el xip” respecte al fet de creure que internet dona seguretat. Igual que en altres àmbits –va remarcar– hi ha riscos i veu necessària una educació davant les noves tecnologies.

Loppacher va alertar que s'ha detectat que cada cop és més freqüent que per afegir-se a converses sobre suïcidi es demanin dades personals com el correu electrònic o el telèfon per continuar-les a través de missatgeria privada o grups de WhatsApp. Aquest és el cas del joc de la “balena blava”, pel qual una noia catalana va ser ingressada en un hospital. Segons Loppacher, aquesta tendència dificulta encara més el control d'aquests continguts.

LA XIFRA

495
persones
es van suïcidar a Catalunya el 2015. Per cada suïcidi hi va haver cent temptatives.

Comunicació com a antídot

Per combatre els efectes negatius que els continguts que enalteixen el suïcidi poden tenir sobre grups vulnerables com els adolescents i les persones amb malalties cròniques o mentals, l'estudi recomana fomentar la comunicació en el si familiar, que els pares exerceixin control davant la navegació per internet dels seus fills i fomentar l'esperit crític davant els continguts que circulen per la xarxa. Entre els continguts investigats pel CAC hi ha el Manual del suïcida, 13 formes de suïcidar-se, que el CAC no relaciona amb la sèrie de la plataforma Netflix Por trece razones en la qual una adolescent deixa una sèrie de cintes per explicar per què es va suïcidar. Segons l'estudi, els trenta continguts associen el suïcidi amb valors positius o romàntics com la pau, el descans, la valentia o la felicitat i, sovint, mostren imatges explícites i reals de persones mortes per suïcidi, algunes menors d'edat. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona