Societat

opinió

Resposta de la junta de personal de justícia

Molts jutjats no tenen prou plantilla i això els genera una pressió que passa factura als treballadors

Protesta de treballadors de l'administració de justícia, el 2016

La junta de personal dels funcionaris al servei de l'administració de justícia de la província de Barcelona, reunida dilluns 19 d'abril del 2017, va acordar enviar una resposta a l'article publicat al seu diari el 15 d'abril, amb el títol “Els jutjats seran avaluats per injectar-los qualitat” , de la periodista Mayte Piulachs.

L'article de la periodista fa acusacions molt greus envers el col·lectiu de treballadors i treballadores de l'administració de justícia que aquesta junta de personal de Barcelona rebutja de manera contundent per falses i difamatòries: “Els treballadors de l'administració de justícia són els que més mala fama arrosseguen. Que si s'estan dues hores esmorzant, que si fitxen per altres companys, que si són maleducats en l'atenció.”

El temps per esmorzar està reglamentàriament fixat en trenta minuts i el control, tant de la jornada com dels permisos i llicències, és competència de la Generalitat de Catalunya des del 1996, a través de diferents gerències del Departament de Justícia.

La senyora Piulachs parla de l'increment d'un 33% de les baixes laborals per malaltia en els últims tres anys i d'una durada mitjana de 61 dies, però no menciona que l'administració redueix de manera dràstica les retribucions dels funcionaris durant els primers vint dies de la baixa mèdica, cosa que ha obligat els treballadors a contractar pòlisses d'assegurances privades de la seva butxaca.

La periodista ignora que l'acord del 2015, signat entre el Departament de Justícia i l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques per al control de les baixes mèdiques del personal de Justícia, permet el seu control i que, en qualsevol cas, respon al criteri professional dels metges que avaluen aquestes baixes.

L'article no menciona que durant els últims deu anys no s'han creat nous òrgans judicials a Catalunya i que els funcionaris s'han hagut d'enfrontar a l'increment de càrregues de treball en jurisdiccions sensibles amb la crisi, com ara la laboral, la mercantil i la civil en matèria d'habitatge, etc. Molts jutjats de Catalunya treballen sense la cobertura de tota la plantilla, cosa que genera un volum de feina i una pressió laboral insostenibles que, al final, passen factura en la salut dels treballadors i treballadores.

Hi ha col·lectius sobre els quals s'apliquen polítiques positives per incentivar i reforçar la seva feina, alguns fins i tot dependents del Departament de Justícia, com ara el personal de presons. Tanmateix, durant l'any 2016 hi va haver 171 accidents de treball entre el personal de justícia que l'administració té la poca vergonya de computar com a absentisme. De les 1.880 mesures correctores necessàries per garantir la seguretat i la salut dels treballadors, l'administració n'ha implementat poc més d'una vintena.

La creació dels equips d'avaluació i millora contínua respon al criteri de potenciar les mesures sancionadores i punitives de l'àrea d'Inspecció del Departament de Justícia sobre els treballadors. Aquests equips avaluaran els funcionaris dels cossos d'auxili, tramitació i gestió, i deixaran fora d'estudi i valoració la feina de lletrats, fiscals i jutges. En definitiva, un estudi classista i elitista que respon al model socioideològic dels responsables de l'equip de govern.

La senyora Piulachs no aborda en cap moment la realitat laboral de molts treballadors i treballadores de l'administració de justícia, que fan tasques que corresponen a cossos superiors sense cap compensació, que estan exclosos de programes de productivitat que sí que cobren jutges i lletrats, que romanen lligats a una situació de disponibilitat contínua i a les necessitats del servei durant les guàrdies sense poder conciliar en molts cassos la vida laboral i la familiar. Una administració en la qual proliferen, cada vegada més, situacions d'assetjament laboral a càrrec dels responsables dels òrgans judicials, que actuen pràcticament amb impunitat i que l'administració no s'atreveix ni tan sols a incloure en l'anàlisi d'aquests equips d'avaluació.

La junta de personal de Barcelona rebutja l'article de la senyora Mayte Piulachs, a qui el govern de la Generalitat de Catalunya va atorgar una menció honorífica durant el Dia de la Justícia del 20 de desembre del 2016 i demana la publicació d'aquesta resposta al seu diari com a dret de rèplica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins