Societat

Trobada a Olot

confluència ·

Les colles de les comarques gironines apleguen més de 700 castellers a la plaça Major

Els marrecs destaquen per sobre la resta

Els Marrecs de Salt són el referent del món casteller a les comarques de Girona. Fundats el 1995, la seva ha estat un evolució molt sòlida que els ha dut a aconseguir el 5 de 8 i a intentar el seu primer castell de 9 pisos, per Sant Narcís de l'any passat. “Va ser un intent que ens va servir per convèncer-nos que estàvem preparats i per veure què hem de corregir”, explica la seva cap, Iruna Rigau, que enguany estrena càrrec. “Ara estem treballant altres castells, per no pressionar-nos amb un únic objectiu, però el 3 de 9 tornarà a ser el gran repte”, hi afegeix la castellera gironina.

Un any després que els de Salt, una seixantena de joves figuerencs i d'altres pobles de l'Alt Empordà van fundar la Colla Castellera de Figueres. Tot i que la progressió dels figuerencs no és la mateixa que la dels Marrecs, tenen en el pilar de 6 (carregat) i el 2 de 7 les seves màximes fites. La tercera colla gironina va sorgir a la Universitat de Girona, el 1998, amb el nom de Xoriguers i, precisament, membres de la colla universitària van constituir el nucli que el 2001 va fundar els Xerrics d'Olot, que l'any passat van assolir el seu primer 4 de 7 amb l'agulla. Els Esperxats del Pla de l'Estany i els Vailets de l'Empordà es van formar el 2012, però si bé els de Banyoles encara no han passat encara dels castells de 6 pisos (han intentat el 3 de 7), els de Castelló d'Empúries han demostrat una progressió interessant amb el 5 de 7 i el 4 de 7 amb l'agulla ja assolits. Els Minyons de Santa Cristina d'Aro i els Castellers de les Gavarres, creats el 2014 i el 2015 respectivament, completen l'actual mapa casteller gironí. Els primers apunten cap als castells de 7, mentre que els segons, que ja han fet el 2 de 6, figuren en el cens de la CCCC en qualitat de “colla en formació”.

Per mantenir i fer créixer l'afició als castells a Girona, “és indispensable la capacitat de col·laboració molt entre les colles, amb assaigs conjunts i quan ens trobem a plaça”, conclou Iruna Rigau.

Ahir, més de 700 castellers van omplir la plaça Major d'Olot per dur a terme la trobada de colles gironines. El Marrecs van ser els grans protagonistes i van repetir un altre magnífic 2 de 8, amb un folre excel·lent. “Dues torres en una setmana!”, exclamaven els seus castellers. Els Marrecs també van fer el 3 de 8 i el 4 de 8. A un altre nivell, també cal destacar, el 5 de 7 de Figueres i el 4 de 7 amb l'agulla dels Xerrics d'Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia