Societat

municipal

Mataró tem que l'Estat veti el procés de municipalització

L'Ajuntament alerta que en els pressupostos generals es vol prohibir subrogar els treballadors de les empreses concessionàries

El govern local analitza igualment la millor forma de gestió del servei de bus i de les zones blaves

El procés que estudia engegar l'Ajuntament de Mataró per municipalitzar el servei de bus i la gestió de les zones blaves topa ara amb l'Estat. El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), alerta que el projecte de llei dels pressupostos generals inclouen una disposició que veta que les administracions puguin absorbir les plantilles de les empreses concessionàries amb l'excusa del control del dèficit públic. “És un element nou que s'ha de tenir en compte en el debat que tenim obert sobre el futur model de gestió”, assenyala Jerez. Malgrat tot, el govern de Mataró, integrat pel PSC i CiU, no vol frenar cap dels informes encarregats perquè veu en aquest canvi “una oportunitat” precisament per fer-los més eficients econòmicament parlant.

La disposició de la polèmica dels pressupostos generals de l'Estat estableix, “de manera indefinida”, que ni els ajuntaments ni les seves empreses públiques podran incorporar com a funcionaris ni com a personal laboral, ni tan sols com a interins o eventuals, els treballadors de concessions privatitzades “quan els contractes s'extingeixin pel seu compliment, per resolució, inclòs el rescat, o si s'adopta el segrest o intervenció del servei”. Jerez afirma que tan sols s'acceptaria si una sentència judicial així ho requerís. “Si els comptes generals s'aproven tal com estan, no podrem tirar endavant cap municipalització, però per ara els estudis previs els farem igualment”, assegura.

Després d'anys de continua orientació a la privatització, el consistori vol apostar per avaluar si amb una hipotètica gestió directa es pot contribuir a millorar els serveis. El canvi es vol introduir ara que s'acaben les concessions del Mataró Bus, que des del 2009 està en mans de l'empresa Corporación Española de Transporte SA (CTSA), i de la zona blava, que porta la societat Estacionamientos y Servicios, SAU (EYSA).

Entre les diferents alternatives que s'estan analitzant a fons, a part de mantenir l'externalització i, per tant, obrir un altre concurs com el que ara hi ha vigent, hi ha la possibilitat de crear una empresa mixta amb un soci inversor privat i, finalment, l'aposta que inicialment disposa de més suports a l'Ajuntament és la de municipalitzar els serveis. Un nou model que ja s'ha portat a terme dos cops aquest mandat amb la fi de la concessió de l'aparcament de la plaça de les Tereses i amb l'empresa Mataró Audiovisual, que gestiona els mitjans de comunicació públics de la ciutat.

LA FRASE

Si els pressupostos generals de l'Estat s'aproven tal com estan ara no podrem municipalitzar res
Juan Carlos Jerez
regidor de serveis centrals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA