Societat

La UdG vol liderar el debat per repensar el patrimoni

El Campus de Patrimoni Cultural i Natural organitza el seminari ‘Repensant el patrimoni. Natura, cultura, paisatge'

Els impulsors destaquen els processos cada vegada més participatius i plurals

La Universitat de Girona (UdG) vol ser la punta de llança en la reflexió sobre el patrimoni d'una manera absolutament transversal, perquè ara les tendències relacionen aquest amb un tot, en el qual se suma patrimoni, paisatge i natura. Organitzat pel Campus de Patrimoni Cultural i Natural, Repensant el patrimoni. Natura, cultura, paisatge tindrà lloc el 14 de juny a la sala de graus de la Facultat de Lletres i vol ser clau en aquesta reflexió .

El director científic del seminari, el catedràtic de geografia humana Joan Nogué, va remarcar que el principal problema és com gestionar tota aquesta riquesa. “Hi ha figures de protecció, però ara el que cal és com gestionar-ho, tenint molt present que la societat mateixa genera noves inquietuds”, va destacar, alhora que hi afegia que hi ha espais que ara fa uns anys era impensable que se'n reclamés la preservació, alguns de molt nous. La trobada reunirà més d'un centenar d'experts, que reflexionaran a l'entorn de conceptes i metodologies i compartiran experiències positives en l'àmbit del patrimoni cultural i natural.

El paisatge, però, serà l'eix central de la trobada per la visió global i integradora que aporta aquest concepte. Es tracta, segons Nogué, d'una aposta singular i ambiciosa.

Un gran conjunt

D'una banda, el paisatge incorpora els elements de caràcter natural i els de caràcter cultural, en línia el Conveni Europeu del Paisatge (2000). D'altra banda, es vol entendre alguns elements patrimonials com a peces d'un mateix conjunt i no pas com a artefactes aïllats.

Els organitzadors del seminari afirmen que, actualment, s'està avançant “cap a uns conceptes de patrimoni i de paisatge més participats i plurals, amb responsabilitats compartides. Al seminari hi participaran el professor de la Universitat de Wageningen, Bas Pedroli; la membre del comitè científic de l'International Council on Monuments and Sites, Mónica Luengo, i el membre de l'Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Francesc Muñoz.

Un nou màster

El seminari no és l'únic element que es posa sobre la taula per treballar i aprofundir aquesta relació amb tot el que ens envolta, cada vegada més transversal. El doctor David Brusi va explicar ahir que la UdG farà a partir del curs 2017/18 un màster en patrimoni, en les especialitats de patrimoni cultural i en patrimoni natural. Segons Brusi, el màster de 120 crèdits serà una bona oportunitat per treballar conjuntament per anar avançant.

El seminari neix del Campus del Patrimoni, una eina que té com a objectiu principal facilitar proactivament la relació entre les empreses i institucions del sector dels materials compostos i la Universitat de Girona, sobre la base del contacte a priori i la promoció i manteniment d'una relació continuada a través d'una interlocució personalitzada i única amb la UdG.

LA XIFRA

100
inscrits.
Els organitzadors afirmen que ja hi ha un centenar d'inscrits i que es podrien superar les previsions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona