Societat

judicial

fiscalia

El fiscal del 9-N marxa a Brussel·les com a càrrec tècnic

Emilio Sánchez Ulled és nomenat conseller de Justícia en nom d’Espanya a la UE

Acabarà el judici del cas Palau

El fiscal anticorrupció a Barcelona Emilio Sánchez Ulled, conegut pel fet de dirigir l’acusació pública del 9-N i del cas Palau, deixa la fiscalia per ocupar un càrrec d’alt funcionari a la Unió Europea, amb seu a Brussel·les. El BOE va publicar ahir el seu nomenament com a conseller de Justícia a la direcció general de Cooperació Jurídica Internacional i Relacions amb les Confessions, ens que gestiona la participació del Ministeri de Justícia en organismes internacionals i europeus, i que s’encarrega de tasques com ara la transposició de normatives europees.

Sánchez Ulled, nascut a Lleida fa 51 anys, casat i amb tres fills, té una dilatada experiència com a fiscal a Catalunya, a més de ser membre i haver estat portaveu de la Unió Progressista de Fiscals (UPF). El fiscal, però, s’ha fet força conegut aquest any quan, el febrer passat, es va retransmetre per televisió el judici del 9-N, en què acusava de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, als quals el TSJC va condemnar a penes d’inhabilitació a càrrec públic.

Elogis del fiscal general

Sánchez Ulled havia d’ocupar aquesta nou càrrec d’aquí a tres dies, però la fiscalia ha sol·licitat que pugui finalitzar el judici del cas Palau. Així, tal com estava previst, dilluns vinent, 29 de maig, farà l’informe final contra Fèlix Millet i contra Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), a qui acusa a títol lucratiu d’haver-se endut 6,6 milions d’euros, donats per Ferrovial a través del Palau. Sánchez Ulled també va dur l’acusació del cas Hisenda, contra funcionaris i l’expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez.

El Ministeri de Justícia va obrir la convocatòria d’aquesta plaça, de lliure designació, a principi d’any i Sánchez Ulled s’hi va presentar, amb set candidats més, la majoria advocats de l’Estat. Les autoritats europees han escollit Sánchez Ulled, que va treballar dos anys a l’Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF) a Varsòvia i ha realitzat informes sobre anticorrupció per a la Comissió Europea. Precisament, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que ahir va presidir una reunió de fiscals a Barcelona, va afirmar que Sánchez Ulled és “un grandíssim professional” i la seva “excel·lent i brillant” experiència internacional li ha permès obtenir el càrrec, del qual va assegurar que és el primer cop que ocupa un fiscal. Sánchez Ulled potser es planteja tornar a la fiscalia d’aquí a uns quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia