Societat

Lluís Llach i Miquel Martí i Pol, doctors ‘honoris causa’ per la Universitat de Girona

El Consell de Govern va aprovar ahir per unanimitat el nomenament, junt amb els de Narcís Comadira, el químic Evert Jan Baerends i l’ictiòleg Sovan Lek

La Universitat de Girona (UdG) concedirà la distinció de doctor honoris causa al cantautor, escriptor i poeta i ara polític Lluís Llach i, a títol pòstum, al poeta Miquel Martí i Pol, segons va acordar ahir per unanimitat el Consell de Govern. Aquesta màxima distinció s’atorga per la qualitat artística de la producció musical i poètica de Llach, així com pel seu compromís amb la cultura, el país i la solidaritat; i pels “mèrits científics i els valors humans, indestriables” en la poesia de Miquel Martí i Pol.

Cerimònia conjunta

El rector, Sergi Bonet, artífex de fer la proposta per a la concessió de la distinció, va voler tenir unes paraules de profund agraïment a Lluís Llach i, molt especialment, a la família de Miquel Martí i Pol, per fer possible celebrar conjuntament l’atorgament de la distinció, que encara no té data, però que es podria celebrar entre els mesos de juliol i setembre. Els padrins seran el director del cor de la UdG, Joan de la Creu Godoy, que era present a l’acte, en el cas de Lluís Llach, i la professora de la UdG Mita Casacuberta –que no va poder assistir a la presentació– pel que fa al poeta Miquel Martí i Pol.

La directora de l’Escola de Doctorat, Elisabeth Pinart, va aprofitar per fer un exhaustiu repàs de les trajectòries d’ambdós artistes, així com de la resta de distingits. La UdG també va aprovar nomenar doctors honoris causa Narcís Comadira, poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari català; el químic Evert Jan Baerends, especialista en química computacional, i l’ictiòleg Sovan Lek, si bé totes aquestes distincions s’atorgaran al llarg del 2018.

Una càtedra per a Roses

Entre els altres acords presos pel Consell de Govern de la UdG també destaca la creació de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic. Aquest és un projecte important perquè, pel que fa a l’aportació econòmica, s’acosta als 90.000 euros anuals, que es deu a una iniciativa de professors de la UdG amb l’Ajuntament de Roses i que tindrà com a element principal l’estudi de la ciutadella, de la qual encara queda molt per descobrir.

LA FRASE

Vull agrair a les famílies de Llach i Martí i Pol les facilitats per celebrar junts la cerimònia
Sergi Bonet
rector de la universitat de girona (UdG)

Vint-i-quatre en vint-i-cinc anys

La UdG ha investit 24 doctors honoris causa –això sense comptar els que es van aprovar ahir, els quals encara oficialment no s’han atorgat–, en els seus vint-i-cinc anys d’història. Aquest és sens dubte el màxim reconeixement acadèmic que atorga la universitat i que té, a banda de premiar el treball que han fet, enfortir la UdG com a universitat de referència en el seu entorn i també homenatjar persones rellevants que inspiren la institució.

Entre els reconeguts que el Consell de Govern ha aprovat, després de passar un complex procés –alguns dels actuals es van proposar el 2014–, hi ha el xef Joan Roca, l’advocat Miquel Roca Junyent o el filòsof Raimon Panikkar. La UdG només ha distingit tres dones: la jurista Encarna Roca; Ilona Kickbusch, per les seves contribucions en el món de la salut, i la catedràtica Carmina Virgili, geòloga, professora i política catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia