Societat

habitatges buits

expropiacions

Girona inicia l’expropiació temporal de 29 pisos buits a 12 entitats

El consistori obre els tràmits contra bancs i promotores que no volen negociar i compta disposar a principis del 2018 dels habitatges per destinar-los a finalitats socials per un període d’entre 4 i 10 anys

L’Ajuntament de Girona ha decidit obrir la via de l’expropiació temporal d’habitatges buits a grans tenidors i, segons va anunciar ahir, iniciaran aquest mes expedients per poder disposar de 29 pisos de 12 entitats bancàries i promotores que no han mostrat voluntat de col·laborar i cedir-los de manera pactada. Segons va remarcar la primera tinenta d’alcalde i regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, un dels principals objectius del consistori és “mobilitzar el màxim nombre possible de pisos buits” per augmentar el parc disponible per a finalitats socials i per això aplicaran “tots les accions que el marc legal permet”. En aquest sentit, han decidit seguir aquesta possibilitat que ofereix l’article 15 de la llei catalana 4/2016 i tancar de moment la via sancionadora, que “no ha estat gaire efectiva i és molt llarga”.

Segons va detallar la directora de l’Oficina Municipal d’Habitatge, Judit Espuche, el procés començarà els pròxims dies amb l’enviament d’un primer requeriment als propietaris i, a menys que mentre durin els tràmits mostrin actitud de negociació –el consistori sempre està obert a obrir la via del pacte i tancar els expedients–, calculen que el procés s’acabarà i podran disposar dels pisos a principis del 2018. Les expropiacions, com estableix la llei, seran per un mínim de 4 anys i un màxim de 10. Al propietari se li donarà “un preu just” per l’expropiació, que variarà en funció del lloguer social que s’estableixi i la durada de l’expropiació. Aquesta quantia serà pagada per l’Ajuntament, i serà després compensada per les rendes dels llogaters. Un cop passats els anys de l’expropiació, s’ha de tornar l’habitatge a l’entitat en les mateixes condicions que té ara.

269 pisos buits

Segons les dades de l’Ajuntament, hi ha 269 habitatges buits de grans tenidors a la ciutat: 113 pertanyen a empreses immobiliàries, 80 a entitats financeres i 76 a agents dedicats a la compravenda de béns. Aquests pisos pertanyen a 14 entitats diferents, amb les quals l’Ajuntament ha iniciat converses per aconseguir una cessió pactada. Només ha tingut resposta satisfactòria de Bankia i Builing Center, amb els quals és a punt de tancar acords (en el primer cas per 8-10 habitatges repartits per tota la ciutat i, en el segon, per 16 pisos del carrer Agudes), i ha decidit iniciar la via expropiatòria temporal en les altres dotze. Només es farà, és clar, pels pisos que compleixen els requisits fixats a la llei 4/2016, que bàsicament és que estiguin inscrits en el Registre d’Habitatges Buits de la Generalitat –que es confecciona a través de les dades que faciliten les mateixes entitats– i, a més, s’han volgut escollir només els que tinguin cèdula d’habitabilitat per evitar “una possible adequació de cost elevat”, va explicar Paneque. Ara mateix són 29 pisos que estan en aquestes condicions i pels quals s’iniciarà el procés, però es va deixar clar que es farà un seguiment del registre per poder iniciar també l’expropiació d’altres que ara no hi figuren. “Encara que tinguem detectats altres pisos buits, fins que entrin al registre seria temerari obrir expedient. Hem estat molt curosos a veure què establia la llei i com adaptar-ho. Ens hem limitat estrictament al que la llei permet”, va destacar Paneque.

Dos altres requisits que fixa la llei i que ja es compleixen és que a la ciutat hi hagi una demanda real d’habitatge i que s’hagi esgotat la via de la negociació abans.

LA XIFRA

360
pisos buits
de Girona són de persones jurídiques, dels quals 269 són propietat de grans tenidors.

Incentius per als particulars

Girona té 406 pisos buits de particulars i l’Ajuntament vol iniciar també converses al setembre amb aquests petits propietaris per buscar vies de col·laboració en matèria de lloguer social. Segons va avançar Paneque, la via que vol obrir és donar-los incentius com ara bonificacions de l’IBI perquè cedeixin els habitatges a la borsa de lloguer social. A més, se’ls garantiria el retorn del pis en les mateixes condicions i que cobraran el lloguer cada mes, tot i que en menor quantia que en el mercat lliure (el preu mitjà del lloguer social a Girona és de 380 euros al mes).

A Girona hi ha ara 75 pisos de lloguer social de titularitat municipal i de 40 provinents de la taula d’emergència de la Generalitat. Tot i que “la primera emergència està solucionada”, hi ha entre 20 i 30 famílies amb “necessitats d’habitatge urgent” i 120 més amb necessitats no urgent (reallotjats, compatint habitació, etc.).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva