Societat

LA crònica

Festa dels pastissers a Amer

La Dolceria Junyent de Ripoll tanca els dilluns, com la majoria de les pastisseries del país. Un dels seus responsables és Joaquim Junyent, que ahir va participar en la festa anual de germanor del Gremi de Pastissers Artesans de Girona. Junyent va assistir a la trobada dels responsables d’endolcir la vida a la demarcació. Els amfitrions eren els gestors de la pastisseria Puigdemont, que des de fa un any i mig tenen un familiar com a president de la Generalitat: Carles Puigdemont i Casamajó, que també va anar ahir al seu poble.

Puigdemont va fer una visita institucional a Amer convidat pel Gremi de Pastissers. Josep Costa va encarregar-se de tots els detalls. “Quan el van escollir president [del govern], ja vam parlar amb ell perquè vingués a la nostra trobada. Quan era alcalde de Girona, ja havia vingut a la festa del 50è aniversari [el 2015], al Mas Marroc de Vilablareix, i aquest any ha pogut venir. També volem homenatjar la seva família, una família de pastissers”, explica Costa, el president de l’associació, que aplega un centenar de professionals. Té 80 anys i ara de la pastisseria se’n cuiden les seves filles Iolanda i Judit.

Puigdemont va arribar cap a dos quarts de dotze del matí al monestir de Santa Maria. Va saludar l’alcaldessa del seu poble, Maria Rosa Vila (CiU), l’exalcalde Narcís Junquera, l’esmentat Costa, els pastissers i els familiars, incloent-hi els pares i la seva germana, Anna Puigdemont. Junt amb el seu germà Francesc, Puigdemont regenta la pastisseria, al carrer Sant Miquel, a tocar la plaça de la Vila.

Ahir la pastisseria estava oberta fins a les dotze del migdia. De fet, estava tancada, com cada dilluns, però el negoci ven diaris i revistes des de fa un parell d’anys, explica Anna Puigdemont. “Em sembla molt bé que vinguin els pastissers a Amer a fer la festa”, va assenyalar al final de la missa. A banda de l’acte litúrgic, l’oncle del president del govern i exalcalde de Girona va fer un repàs extens de la història de la vila d’Amer. Josep Puigdemont i Oliveras, alcalde amerenc del 1979 al 1983, va recordar l’origen del nom d’Amer, que prové del riu Amera, i les roques de l’església, que són d’estil romànic carolingi.

“D’això de treballar els festius i els caps de setmana, els joves se n’estan. Ara tots volen estudiar i fer una carrera”, explicava Joaquim Junyent sobre el negoci de pastisser. Ell representa la tercera generació a la botiga familiar. Abans, també ho havien fet Miquel Aymerich i Joana Andreu, que també són a Amer. Durant 36 anys van dur la pastisseria Empori de l’Escala. Fins que van cedir el relleu.

Puigdemont és fill predilecte d’Amer des de fa mig any. Ahir va tornar a casa, però a la tarda tenia feina a Barcelona, en una cimera sobre el referèndum. Des del gener del 2016, quan va ser escollit president de la Generalitat, el seu poble, sobretot els caps de setmana, rep el doble de visites, admet el regidor d’Obres i Serveis de l’Ajuntament, Albert Sau (ERC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia