Societat

judicial

assetjament immobiliari

Un veí du MK Premium al jutjat per assetjament immobiliari

L’empresa va comprar una finca del carrer Lancaster, al Raval, i va oferir diners als inquilins perquè marxessin

L’última família que queda a l’edifici, en condicions pèssimes, té contracte fins al 2019 i no va acceptar l’oferta

El carrer de Lancaster, al barri del Raval, ha esdevingut un dels símbols de la lluita contra l’especulació immobiliària a Barcelona. A la finca situada al número 13 ja només viuen Shiplu Ahmed, la seva dona i els seus dos fills, un de 10 anys i l’altre acabat de néixer. MK Premium, empresa d’inversió patrimonial, va comprar l’edifici fa un any per rehabilitar-lo –està en condicions pèssimes– i fer-ne créixer el valor. Per poder començar les obres, però, li interessava buidar la finca ràpidament i va oferir diners als inquilins per rescindir els contractes de lloguer. Ahmed és l’únic que s’ha resistit a marxar i assegura que MK Premium està pressionant la seva família per fer-los fora del pis, malgrat que tenen contracte fins al 2019. Ara ha presentat una querella contra l’empresa per assetjament immobiliari –un delicte de coaccions– i el cas ja està damunt la taula d’un jutjat d’instrucció de la ciutat.

“Vull esgotar el contracte perquè no podem marxar a un altre lloc; només treballo jo, la meva dona viu aquí des de fa poc més d’un any i necessita aprendre l’idioma”, va afirmar ahir Ahmed, que va explicar la situació acompanyat del seu advocat, Andrés García Berrio, i va rebre agraït el suport de veïns i activistes. Ahmed va relatar que quan MK Premium va comprar la finca va rebre una carta de l’empresa, però va pensar que era publicitat i “de bona fe” va continuar pagant el lloguer a l’anterior propietat. Va veure que li retornaven els pagaments, però no va entendre que el propietari havia canviat fins a la tardor. MK Premium manté que Ahmed es negava a pagar i l’ha demandat. Els diners estan ja consignats al jutjat, però l’amenaça del desnonament plana sobre la família. “Jo sempre he volgut pagar”, va assegurar el veí.

Un “clima d’intimidació”

La finca està molt deteriorada –la propietat no hi ha invertit durant anys– i no hi ha subministrament de llum ni d’aigua, la qual cosa complica el dia a dia de la família. Als pisos buits s’hi han col·locat portes blindades i l’edifici –situat a tocar de la Rambla– ha anat rebent visites de possibles compradors. La querella afirma que la situació és “de forta pressió”, tot i que el moment “de màxima violència” –segons García Berrio– va tenir lloc al març. L’empresa va iniciar obres sense avisar la família i sense permís, tal com va comprovar després l’Ajuntament. MK Premium va al·legar que només hi estaven instal·lant portes “antiocupes”, però l’advocat manté que es van tirar envans a terra. La família va passar molts nervis i la dona d’Ahmed, que llavors estava embarassada, va començar a tenir contraccions. “Les obres no tenien cap més sentit que generar un clima d’intimidació perquè la família acceptés marxar, com la resta de veïns; semblava, pel soroll, que la finca s’estigués ensorrant”, afirma la querella.

Més enllà de la via judicial, la família demana solucions a l’administració. García Berrio va instar el consistori a fer actuacions de “prevenció general” pel que fa a la “violència immobiliària” i també a crear de manera urgent una taula per trobar una solució al cas de l’Ahmed. “Volem que l’Ajuntament passi de les paraules als fets”, va subratllar. L’advocat creu, però, que la situació actual requereix un pla integral. “Cal regular el mercat del lloguer i hi ha d’haver una corresponsabilitat de totes les administracions”, va dir. Tot i així, va considerar que “empreses com ara MK Premium haurien d’estar, fins i tot, en el focus de la fiscalia”.

Des del col·lectiu veïnal Resistim al Gòtic, Martí Cusó va explicar que “la situació d’inversió immobiliària i expulsió del veïnat passa a tota la ciutat” i va recordar que les finques dels números 7, 9 i 11 del carrer Lancaster –de l’antiga propietat del 13– estan en alerta, ja que reben visites de possibles compradors. Pel que fa al cas de l’Ahmed, MK Premium assegura que li ofereix un contracte de lloguer de 300 euros al mes –“molt per sota de la mitjana”– i que li va demanar per diverses vies –també per burofax– el pagament de les quotes pendents.

MK Premium va demandar Gala Pin per injúries

El dia que MK Premium va iniciar les obres a Lancaster, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va denunciar la situació que viu la família de Shiplu Ahmed a través de Facebook. “Aquesta pràctica té un nom, i es diu violència immobiliària. [...] Farem servir totes les eines que ens permeti la llei per evitar que amb aquestes pràctiques de «matones de billetera» espantin, coaccionin, i facin fora els nostres veïns”, va dir, afirmacions que va reiterar després en un cara a cara amb un representant de l’empresa a TV3. MK Premium va respondre demandant la regidora per injúries i calúmnies. L’Ajuntament està assessorant els veïns de les finques de Lancaster i està estudiant quines accions –informatives, administratives i legals– pot dur a terme per evitar situacions com aquesta. Pel que fa a la manca de conservació de l’edifici, va multar l’antiga propietat i està tramitant un expedient sancionador a MK Premium.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins