Societat

VINYES AMB PATRIMONI HISTÒRIC

La recerca de la tòfona, tot un ritual gastronòmic

Seguint el rastre de la tòfona a la Denominació d’Origen Conca de Barberà

La tòfona és una delícia que ens ofereix la terra molt cotitzada. Són esmunyedisses; creixen sota terra i això fa difícil trobar-les. Per aquest motiu, els caçadors de tòfones entrenen expressament un cos, conegut com a gos tofoner. Ensinistrar l’animal demana tot un procés. El mestre li ensenya primer a trobar objectes enterrats i cada cop que en localitza un, el premia. Després se’l fa ensumar l’olor de la tòfona i, finalment, se l’educa perquè quan la trobi no la faci malbé amb les potes o se la mengi. Els gossos tofoners són una elit, formada habitualment per certes races: el gos d’aigua de la Romanya; el rottweiler; el pastor alemany; el labrador retriever i el terrier de Jack Russell.

Dies de vi i tòfones

Us proposem una escapada de cap de setmana que us convertirà en caçadors de tòfones mentre us submergiu en el món del vi de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. Un bany de gastronomia i cultura. La ruta que us suggerim s’inicia al celler Vega Aixalà , al municipi de Vilanova de Prades. La visita inclou un tast de vins maridats amb l’omnipresent tòfona. D’allà, marxem al celler Vins de Pedra a la ciutat medieval de Montblanc. Un projecte personal de Marta Pedra que es retroba amb els seus orígens. el seu besavi era enòleg a les contrades meridionals.

El complement perfecte per aquesta gira enoturística és una visita a l’antiga fàbrica d’aiguardent Fassina Balanyà , una petita fàbrica familiar d’aiguardent amb tota la maquinària restaurada; i flairar l’olor salobre de les Coves de l’Espluga de Francolí , on podeu reviure la història de l’evolució humana des del paleolític fins al món íber. El recorregut de 600 metres les converteix en unes de les més llargues del món. Per bé que una de les seves característiques més peculiars es que es troben situades al nucli urbà.

Enmig de tot aquesta tràfec trobarem una escletxa per descansar a l’ Hotel Fonda Can Blasi , que es presenta a si mateix com “l’hotel dels plaers senzills” que, hi afegim nosaltres, sempre són els millors. L’hotel es troba situat al centre històric de Montblanc. No podeu marxar sense perdre-us-hi ni que sigui una estona!

Totes les propostes per gaudir de la cultura del vi les trobareu a Viemocions .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA