Societat

El govern estudia tornar a posar a licitació cinc geriàtrics que acumulen queixes

Admet que l’actual contracta no permet donar bon servei

Nega irregularitats, però va haver d’instar l’adjudicatària a cobrir baixes, i ara li exigeix un pla de xoc

La Generalitat estudia la possibilitat de no tornar a prorrogar els contractes de gestió de cinc residències per a gent gran adjudicats l’any passat a l’UTE Ingesan-Asproseat i que es renoven anualment per un període que, en funció del centre, oscil·la entre els sis i els dotze anys. El govern català defensa que l’adjudicatària està complint les obligacions contractuals, però, arran de les nombroses queixes acumulades els últims mesos, admet ara que les condicions que s’exigien en el plec de la contracta, eren massa ajustades per poder donar un servei adequat.

L’UTE va obtenir l’any passat la gestió de cinc residències de la Generalitat a Barcelona: la de Mossèn Vidal i Aunós, al barri de la Bordeta; la de Bertran i Oriola, a la Barceloneta, l’Alchemika, al Camp de l’Arpa, la del Bon Pastor, al barri homònim, i la d’El Molí, a la Prosperitat. Des de llavors, s’han succeït les protestes de familiars dels cinc centenars de residents, que, agrupats en la plataforma SOS Gent Gran-Barcelona, denuncien una progressiva degradació del servei. La plataforma parla d’escassetat i baixa qualitat del material –de tovalloles a bolquers–, mancances de neteja, pèrdues de roba per manca de control a la bugaderia i falta de personal. Va presentar una primera denúncia a la Generalitat al novembre, i en no obtenir resposta, va insistir-hi al gener. A primers d’abril, després d’haver presentar una queixa al Síndic de Greuges, va obtenir resposta: “Ens van dir que ho havien mirat i que estava tot bé”, diu la portaveu, María José Carcelén. La insistència del col·lectiu, que ha tingut com a últims episodis una denúncia a la síndica de Barcelona i una concentració a les portes de la Generalitat tot el dia d’ahir, ha propiciat, però, dues reunions amb la Generalitat el 5 de maig i l’1 de juny, i ara, un mea culpa de la Generalitat.

Fonts de Treball, Afers Socials i Famílies remarquen que el Departament no ha constatat incompliments de l’adjudicatària, però alhora afegeixen que va instar-la a cobrir llocs de treball sense els quals s’estava “per sota de mínims”, i que també se l’ha “advertit” que ha de posar en marxa diverses “millores” –que no han estat concretades– i encetar “un pla de xoc”. Això, de manera immediata, per “recuperar la credibilitat perduda” que es palesa en les paraules de Carcelén: “Tenim la impressió que no arreglen res, i que ens volen entretenir fins que arribi l’estiu.” A final d’any tocarà tornar a prorrogar o bé liquidar els contractes i adjudicar-los de nou, i guanya pes la segona opció. No està decidit, diuen al Departament que encapçala la consellera Dolors Bassa, però també que revisar els requisits, incloent-hi les ràtios personal-residents, seria pertinent perquè “a la vista de l’actual perfil de persona atesa” als centres, “són millorables” i el canvi propiciaria “una millor qualitat assistencial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses