Societat

El CGPJ accepta cedir dades judicials a la Generalitat

L’òrgan de govern dels jutges afirma que “buscarà fórmules de col·laboració” perquè s’apliqui el pla d’avaluació dels jutjats

Aclareix, però, que manté el control del sistema de gestió processal

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Departament de Justícia van arribar ahir a un acord perquè l’equip del conseller Carles Mundó dugui a terme el pla d’avaluació i millora dels jutjats que ha dissenyat, tot respectant els marcs legals. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia denegat a la Generalitat l’accés als seus sistemes informàtics de gestió processal, en considerar que “envaïa” competències d’inspecció i de control del poder judicial. Amb l’acord d’ahir, l’òrgan de govern dels jutges afirma que cedirà dades judicials a la Generalitat, però no l’accés directe als expedients, per protegir les dades personals, segons fonts judicials.

El secretari general del Departament de Justícia, Adrià Comella, i la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patricia Gomà, es van traslladar ahir a la seu del CGPJ, a Madrid, per explicar als seus responsables els objectius del pla, que es volia iniciar aquest estiu amb visites i entrevistes a vuit jutjats de cada demarcació, i en dos anys visitar els 613 jutjats que hi ha a Catalunya. L’acció es va aturar la setmana passada fins a aclarir el malentès i el malestar provocat entre els jutges i també entre els sindicats representats als jutjats. A la reunió hi eren els vocals del CGPJ José María Macías i Gerardo Martínez; el secretari general d’aquest ens, Joaquín Vives; la cap del Servei d’Inspecció, Esperanza Córdoba, i el director del gabinet tècnic.

Després de la reunió, el CGPJ va informar, en un comunicat, que “buscarà fórmules de col·laboració amb la Generalitat que permetin millorar l’eficàcia dels mitjans personals i materials que depenen d’aquesta administració autonòmica”.

No obstant això, des de l’òrgan de govern dels jutges s’hi afegeix que “s’ha recordat” a la delegació catalana que la llei orgànica del poder judicial “atribueix al CGPJ en exclusiva la competència per exercir l’alta inspecció dels tribunals, a més de la supervisió i coordinació de l’activitat inspectora ordinària als presidents i sales de governs dels tribunals”. Indica que la llei també deixa ben clar que “l’accés a les dades de gestió processal requereix l’autorització del CGPJ”.

Amb tot, el CGPJ assegura que “valora els objectius del projecte presentat pel Departament de Justícia” i considera que “s’ha de desenvolupar en un marc de col·laboració i lleialtat institucional vers les respectives competències”. Conclou que es pronunciarà “pròximament” sobre la negativa de TSJC a cedir dades a Justícia i demanava un informe al gabinet tècnic de l’òrgan de govern dels jutges.

Des de Justícia s’insisteix que “mai s’ha volgut accedir a dades personals”, sinó a informació estadística, tot i el gran nombre d’indicadors que es volen avaluar, que inclouen d’assumptes registrats, vistes suspeses o redistribució de la feina en cas d’absències de personal.

LES XIFRES

480
milions d’euros
té de pressupost anual el Departament de Justícia per atendre les despeses als jutjats.
7.500
treballadors
als jutjats catalans té en nòmina el govern de la Generalitat, i ara vol controlar la seva feina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona