Societat

Societat

La revetlla i la forta calor fan encendre les alarmes

Els cossos de seguretat avisen que hi ha més risc d’incendis que altres anys

850 persones treballaran aquest estiu en la campanya forestal a Girona

L’habitual recordatori dels riscos d’incendis forestals que les autoritats fan sempre quan s’acosta Sant Joan aquest cop té més raó de ser que mai. Les altes temperatures que es registren aquests dies –que no es suavitzaran fins diumenge o dilluns, segons les previsions–, sumades a una humitat molt baixa sense precedents, combinades amb una imprudència en una foguera o en la manipulació de coets i petards, donen com a resultat un augment considerable dels riscos de generar un incendi forestal. Per això la revetlla d’avui ha encès totes les alarmes i es demana que s’extremin les precaucions.

Aquesta situació excepcional va centrar la presentació de la campanya de prevenció i extinció d’incendis forestals del 2017 a la demarcació de Girona, feta ahir a Figueres, capital d’una comarca especialment castigada pels focs. Des que ha començat l’any –van explicar– els bombers han intervingut en 278 incendis en camps i boscos a les comarques de Girona, dels quals una tercera part (83) s’han declarat en només 19 dies, entre l’1 i el 18 d’aquest mes. Són xifres que –temen els cossos de seguretat– faran que enguany s’igualin les del 2012, l’any del gran foc de l’Alt Empordà. “La situació de calor i baixa humitat s’ha avançat un mes”, va resumir el cap d’emergències de la regió de Girona, Enric Cano. Els incendis recents en general han tingut l’origen en les feines de sega (s’acabaran d’aquí a deu o quinze dies), una circumstància que no és extraordinària. Sí ho és, però, la manca d’humitat dels boscos. Normalment, en aquesta època, el foc que avança pel camp mor quan arriba a bosc. En canvi, ara segueix, ja que sota els arbres no hi ha humitat.

Els focs de la primera meitat de juny no han tingut grans dimensions i s’han declarat principalment a l’Alt Empordà (26), Selva (19) i Baix Empordà (16), però també al Pla de l’Estany (10), Gironès (9), Garrotxa (3) i la Cerdanya (2). Segons les estadístiques del 2016, la primera causa dels incendis forestals a la demarcació van ser les negligències (37,5%), seguits dels intencionats (33,7%). Les causes naturals només van representar el 3,8%.

Prohibir els coets?

Mentre que la tendència dels últims anys és que les fogueres de la nit de Sant Joan causin cada cop menys problemes, els petards i sobretot els coets continuen sent motiu de preocupació. Ahir es va recordar, d’una banda, que no es poden encendre fogueres a menys de 500 metres d’una massa vegetal, i de l’altra, que la simple ignició d’un petard o coet (o un petard dels que es desplacen arran de terra) pot ser l’origen d’un foc forestal, i encara més en les circumstàncies climatològiques actuals. “Si està prohibit fer foc a menys de 500 metres del bosc, com és que està permès vendre coets?”, es va preguntar Cano.

Els recursos

El nombre de persones que treballaran aquest estiu a les comarques de Girona en prevenció i extinció d’incendis forestals no varia en relació a l’any passat. Entre bombers funcionaris i bombers voluntaris, l’equip de prevenció activa forestal (EPAF) i aspirants en pràctiques (8, que estaran al parc de Girona), sumen 686 persones de dotació ordinària. A aquesta xifra cal afegir-hi els reforços de la campanya forestal, que són 164 persones, comptant-hi els guaites. En total, 850 persones, que tindran el suport de les ADF. Pel que fa a vehicles, a banda dels propis de la regió de Girona, es disposa dels 37 mitjans aeris (12 avions i 25 helicòpters) que donen servei a tot Catalunya.

LES XIFRES

83
incendis en camps o boscos de la demarcació s’han declarat en tan sols 19 dies, entre l’1 i el 18 d’aquest mes.
37,5
per cent
dels incendis forestals registrats l’any passat a les comarques de Girona van ser per negligències, i un 33,7% van ser intencionats.

Una nova càmera de vigilància

Aquesta setmana s’ha posat en servei una nova càmera de vigilància d’incendis forestals al Pení (Roses). Es tracta d’una càmera que opera en 360 graus i, per tant, abasta molt de territori. És el novè aparell d’aquest tipus que s’instal·la a la demarcació. Les càmeres estan connectades a una sala de control des d’on es poden veure signes de foc o comprovar la veracitat dels avisos que els arriben. El desplegament del recurs tècnic forma part d’una política de prevenció que està tenint un front important en l’obertura de franges de seguretat entre les zones de vegetació i les àrees urbanes, especialment les urbanitzacions. La Generalitat ha establert una línia d’ajudes perquè se n’obrin. A les comarques de Girona –va dir ahir la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol– s’hi han destinat 350.000 euros per a un centenar d’actuacions. Un altre vessant de la prevenció és conscienciar els fumadors que llençar burilles als marges de la carretera inicia molts incendis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES