Societat

ELISENDA GUILLAUME I ALBERT BALLESTA

Directors dels serveis territorials d’Agricultura i Interior

La prevenció, eina contra els incendis

Les comarques gironines han patit i patiran incendis forestals. Pot semblar una afirmació contundent, però és escaient a tocar de la revetlla de Sant Joan i de l’estiu. Com també és escaient recordar les reflexions que va fer Richard Thorton, cap dels serveis de prevenció d’incendis d’Austràlia, durant el congrés sobre incendis forestals celebrat a Barcelona al gener. Thorton va dir que potser caldrà ser imaginatius i invertir més recursos en la prevenció d’incendis i no tant en la reacció i l’extinció. 

No podem negar la realitat i el cert és que el planeta està sotmès a un canvi climàtic inqüestionable. Els nostres hiverns són cada vegada més suaus i els estius, cada cop més càlids, amb onades de calor que esmicolen rècords. I com a mostra, les temperatures que estem patint aquests dies i que ens recorden a cada moment el perill d’incendis forestals.

L’incendi que l’any 2012 va afectar l’Empordà va servir per aprendre. Els tècnics ens van deixar clar que l’únic camí era desenvolupar la llei de prevenció d’incendis forestals del 2003, que preveu que els propietaris netegin l’entorn d’urbanitzacions, masies, granges i cases rurals que estiguin a menys de 500 metres d’una zona forestal. I també que netegin els marges dels camins i les finques interiors que estiguin brutes. Si els propietaris no ho fan, ho haurà de fer complir l’Ajuntament corresponent, tot i que molts municipis gironins no tenen capacitat per fer complir aquesta normativa.

Les administracions vam entendre que calia unir esforços i, en una acció transversal, el Departament d’Interior, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Diputació de Girona i els consells comarcals vam engegar la maquinària. S’han fet reunions amb els alcaldes i sessions amb els veïns. Tot perquè s’entengui que estem a la Mediterrània i que això provocarà en un moment o altre un incendi forestal, que hi ha un canvi climàtic evident i que tenim un territori molt poblat amb un augment turístic estacional fortament marcat a l’estiu.

Quatre anys després, gairebé tots els municipis gironins tenen redactat i aprovat el pla de delimitació de les franges de protecció. I alguns municipis, pocs encara, ja han agafat la motoserra i han començat a executar les franges de protecció de manera subsidiària. Què aconseguim amb això? Doncs que el foc s’amorri en no tenir combustible, s’aturi i es pugui controlar millor. Encara queda molta feina per fer, i cal fer-la com més aviat millor per la seguretat de tots i per protegir-nos d’uns incendis forestals que segur que arribaran. 

I aquests dies no podríem acabar sense tenir un record especial per les víctimes dels tràgics incendis de Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BARCELONA

L’Institut de formació empresarial tindrà 840 alumnes

BARCELONA
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà