Societat

La fiscalia tempera les peticions de càstig penal contra les associacions

Ofereix als directius de La Mesa, detinguts amb dues mil plantes, un any de presó en lloc dels quatre inicials

Retira l’acusació d’associació il·lícita, en la majoria

La fiscalia general de l’Estat, com a organisme jeràrquic, no ha dictat cap circular o instrucció recent en què canviï els criteris de tractament vers les associacions de consumidors de cànnabis, les quals fins ara són acusades del delicte de tràfic de drogues que no causen greus danys a la salut (article 368 del Codi Penal) i del delicte d’associació il·lícita. No obstant això, el cert és que últimament la fiscalia està rebaixant el sever càstig que fins ara reclamava per als directius d’aquestes entitats.

El Tribunal Suprem, en dues sentències del 2015 vers clubs de cànnabis del País Basc, va crear jurisprudència i va fixar dues sortides per temperar les elevades penes de presó. La primera és que va retirar l’acusació d’associació il·lícita, i ara la fiscalia l’elimina dels seus escrits quan arriben a judici. La segona mesura del Suprem és condemnar pel delicte contra la salut pública però rebaixant la pena al mínim en aplicar als acusats el que s’anomena “l’error de prohibició vencible” (article 14.3 del Codi Penal), que significa que l’acusat no sabia si la seva actuació, com ara cultivar plantes de marihuana, estava ajustada a la legalitat ni va fer res per aclarir-ho. Així ho va aplicar el Suprem als directius del club Three Monkeys, absolts per l’Audiència de Barcelona i que l’alt tribunal va condemnar a vuit mesos de presó, que no implica entrar en un penal.

Precisament, aquesta setmana s’han produït dos casos a l’Audiència de Barcelona. El més significatiu és el judici, dimecres passat, contra set acusats de tràfic de drogues a qui la policia va detenir el 2013 per haver cultivat marihuana i “vendre-la a tercers”, en una nau del Poblenou de Barcelona on hi havia més de dues mil plantes i llogada per l’associació de consumidors de cànnabis La Mesa. La fiscalia sol·licitava per a cada un d’ells quatre anys de presó, però ho va reduir a un any, amb la suspensió de la pena, que tots van acceptar. Es va justificar per l’error vencible. Es dona la circumstància que dos dels acusats són directius de La Mesa, que l’Audiència de Barcelona va condemnar a cinc anys de presó per tràfic de drogues i associació il·lícita, el 2016, judici que el febrer passat el Suprem va ordenar repetir per falta d’imparcialitat del tribunal. Els recursos els van presentar els lletrats Oriol Casals i Abraham Castro.

El segon judici era el de l’associació barcelonina Don Cogollo, per a qui la fiscalia demanava cinc anys i set mesos de presó pels dos delictes a cinc acusats, i en arribar a la vista rebaixa la pena a vuit mesos per l’error vencible. El judici no es va fer. Les associacions desitgen que la nova llei catalana aturi els registres de cultius de consumidors associats.

El registre en consulta un 15%

Les associacions de consumidors de cànnabis tenen l’obligació d’inscriure’s en el registre d’associacions de la Generalitat. Els tècnics del registre, tal com marca el Codi Civil, si veuen que en els estatuts d’alguna entitat hi ha indicis d’il·licitud (en el cas de les de cànnabis, l’article 368 del Codi Penal), ho comuniquen a la fiscalia perquè n’informi. Amb les entitats de cànnabis ho fan en un 15% del total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia