Societat

Moda

080 Barcelona Fashion

Una marca històrica

La firma Macson celebra 75 anys desfilant per primer cop en una passarel·la

La 080 Barcelona Fashion recalarà en el recinte modernista de Sant Pau també en el 2018

La moda infantil de Bóboli i Little Creative Factory obre la primera jornada

Miró omple de brillantors el seu home i Oscarleon vesteix la dona de rosa

“L’estil d’home britànicfunciona molt bé a casa nostra”, comenta Domingo Obrador, de Macson

El besavi de Domingo Obrador fabricava teixits a Gràcia i un dia, amb el seu fill, van decidir que amb l’excedent podrien confeccionar camises. La pensada va ser bona. Ho van vendre tot al barri, així que van seguir amb la confecció d’altres peces i va néixer la firma Macson. Era el 1942. 75 anys després, la quarta generació familiar viu un moment dolç, amb 70 botigues a l’Estat, i ho ha volgut celebrar participant per primer cop en una passarel·la, la 080 Barcelona Fashion. “Presentem una col·lecció especial, que recull estils de totes aquestes dècades”, explicava ahir poc abans de debutar, Domingo Obrador, que és al capdavant de l’empresa amb els seus germans Maribel i Manel.

La desfilada va ser de disseny masculí, perquè tot i que avui dia Macson també té quatre botigues amb col·lecció de dona, “el nostre fort és l’home”, deia Domingo mentre mostrava peces de sastreria amb teixit de tweed, príncep de Gal·les i tartan molt ben combinat pels estilistes Fermin & Gilles. Tot d’aires molt britànics. “És un estil que funciona molt bé al Mediterrani”, indica l’empresari. Per la passarel·la vam veure trenques molt dels noranta, pantalons dels vuitanta de quadres, abrics dels setanta... “Nosaltres no hem notat la crisi perquè ens ho hem treballat molt, en la nostra mesura hem fet nostra la política d’Inditex”, comenta l’empresari, que amb 14 anys ja ajudava en la botiga original de Gràcia, que ara han llogat a l’IED, “tot i que encara tenim un local al davant per nostàlgia”. Macson va passar de la camiseria a la gran confecció en el moment en què l’Estat entra al mercat comú europeu i, davant la competència, van decidir obrir botigues pròpies i deslocalitzar la producció.

Avui dia l’empresa continua sent 100% familiar, i té locals emblemàtics, com l’antic Gratacós, a la cantonada de Diagonal i passeig de Gràcia. “Aquest lloguer va sorgir d’un sopar amb el meu amic Antonio, de Gratacós, i ha funcionat tan bé que ja ens plantegem agafar-ne un altre a prop.” També estan en expansió a fora, amb botigues a Algèria, Andorra i aviat a Mèxic, i estan a punt de començar a vendre el seu propi perfum.

La jornada d’ahir es va iniciar amb la moda infantil de Little Creative Factory i de Bóboli, que va presentar la seva roba de tardor-hivern més immediata amb teixits amorosos i estampats alegres al pavelló del recinte modernista de l’hospital de Sant Pau que s’ha habilitat per encabir unes 700 persones.

Aquest va ser l’indret triat per la 080 l’estiu del 2014 i també ho serà en les dues edicions de l’any vinent (i potser més), perquè s’adapten bé als espais i volen promocionar un lloc que és patrimoni de la ciutat. De fet, de turistes no en falten, però la majoria fan una ruta curta i no arriben fins al fons de l’esplanada on hi ha el gruix del village i la passarel·la. “Aquest lloc serà cada cop més bonic i aprofitable perquè encara s’estan arreglant noves sales i té molts indrets amagats”, comentava el director de la 080, Miquel Rodríguez, satisfet amb el suport que la passarel·la rep de la conselleria de Jordi Baiget. “Aquest divendres vindran uns coreans que distribuiran a tot Àsia la roba de la marca BCN Brand”, explicava com a mostra que la passarel·la funciona.

Pel qua fa a la creació, ahir va destacar l’home brillant d’Antonio Miró, que ara dissenya Albert Villagrassa. Molt bona sastreria (encara es porta tot força estret) guarnida d’ornaments, com strass, que segurament mai hauria posat Miró, però que ajuden a construir la figura de diva d’Instagram a l’estil Justin Bieber o Madonna, que busca el nou dissenyador. Fins i tot els posa corona. “Idolatrem personatges que ens captiven a les xarxes”, diu. Jeans divertits amb llunes, americanes en vermell intens... I dones sexis amb minifaldilles i gavardines.

Miró va guanyar el premi a la millor col·lecció de l’edició passada conjuntament amb Oscarleon, que ahir va pintar tot de rosa perquè l’amor s’hi posa. Teixits frescos, vestits camisers amplis, pantalons frescos i camises plenes de cremalleres pintaven una dona molt subtil, però intensament moderna. També es van veure les creacions de Daniel Rosa i Krizia Robustella.

Els Borgia de Miquel Suay
Un homenatge als Borgia, nascuts a la terra del dissenyador, Xàtiva, i especialment al papa Alexandre VI (“que va aconseguir el poder a Roma venint d’aquí i va donar suport als artistes i a l’humanisme renaixentista”), inspira l’home d’aquest creador, amb moltes ratlles op-art que juguen i s’entrecreuen “com les de la façana de Santa Maria del Fiore a Florència”. Teixits tecnològics i elastans es barregen amb cotons per formular un home esportiu i urbà que no passa desapercebut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona