Societat

Societat

Atenció urgent de la Creu Roja a més de 2.000 persones

El 2016 va augmentar un 23% el nombre de destinataris d’aquest tipus d’ajuda

Es va duplicar el nombre d’ajuts concedits per poder assumir el pagament del lloguer

La taxa d’inserció del programa d’ocupació ha estat del 42%

Un total de 2.124 persones en situació de vulnerabilitat extrema van rebre l’any passat atenció urgent de la Creu Roja Girona per cobrir necessitats bàsiques com ara alimentació, pagament dels subministraments i productes higiènics i sanitaris. El nombre de persones destinatàries d’aquest tipus d’ajuda es va incrementar en 400 (un 23%) respecte a l’any anterior, quan n’hi va haver 1.724. Responsables i tècnics de la Creu Roja van exposar ahir, en l’acte de presentació de la memòria d’activitats de l’entitat del 2016, que la situació de pobresa s’ha tornat crònica i que cada cop és més freqüent el perfil de famílies amb ingressos insuficients per assumir totes les despeses. En aquesta línia, una dada a destacar és que el pressupost que l’entitat va destinar l’any passat als programes de lluita contra la pobresa va ser de 912.212,61 euros, superior als 850.000 del 2015 (un 7% més), segons va indicar el secretari provincial, Josep Domènech. En concret, la Creu Roja Girona va distribuir entre aquest col·lectiu especialment vulnerable 5.221 paquets socials (que contenen bàsicament bolquers); va proporcionar 249 ajuts per pagar el subministrament de llum, aigua i gas, i va repartir targetes d’alimentació a 721 unitats familiars. D’altra banda, per primera vegada, i gràcies a un conveni de col·laboració entre l’organització i el Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya, que s’ha traduït en la implicació directa de deu òptiques de Girona, 140 persones s’han beneficiat d’ajudes òptiques.

En matèria d’habitatge, i també amb relació al col·lectiu de vulnerabilitat extrema, l’organització va atendre 204 persones sense llar, 73 de les quals, directament al carrer, i 131, amb seguiment a les oficines. L’entitat va fer 951 intervencions per ajudar els sensesostre. A més, va concedir 249 ajuts a 224 persones per pagar el lloguer del pis. Es van donar el doble d’ajuts respecte a l’any anterior, quan es va arribar als 121.

Globalment, durant el 2016, un total de 67.798 persones de les comarques gironines es van beneficiar de tots els àmbits d’intervenció de la Creu Roja Girona, dada que representa un augment del 4% respecte a l’any anterior. A banda de les ajudes directes, els responsables de l’entitat van destacar els resultats del programa d’ocupació, pel qual van passar 1.390 persones, amb una taxa d’inserció del 42%. El programa de garantia juvenil va arribar als 149 participants, amb un índex d’inserció del 60%. L’entitat va destinar 501.011,53 euros als programes d’ocupació, que, juntament amb els de lluita contra la pobresa, s’emporten un 24% de la despesa anual.

Per desenvolupar la tasca social i humanitària, la Creu Roja disposa de 34 punts de presència al territori, amb els quals dona cobertura a 185 poblacions de les comarques gironines.

LES XIFRES

3.745
persones
es van beneficiar de la campanya de joguines que la Creu Roja Joventut va dur a terme l’any passat.
723
ajuts
es van concedir a famílies en situació de vulnerabilitat per comprar material escolar als fills.

Els infants i les dones maltractades, prioritaris

Els responsables de la Creu Roja Girona van explicar ahir que aquest any es vol posar el focus d’atenció en diversos col·lectius, entre els quals hi ha els infants, un grup que, segons el coordinador de la Creu Roja a la demarcació, Jordi Martori, “està una mica abandonat”, i les víctimes de violència masclista. Amb relació a l’atenció als infants, es va anunciar la creació d’un departament d’infància en risc, amb l’objectiu d’abordar aquest sector de la població des d’un punt de vista estratègic i integral. L’any passat, amb relació als infants i els joves, es va donar suport a les unitats familiars amb 723 ajuts en material escolar (per complementar el pagament de llibres, material didàctic i vestuari). A través del programa #menjarsaalinsti, es va garantir una alimentació saludable a 47 alumnes de secundària de Salt. L’entitat ofereix també programes de reforç escolar.

També es volen potenciar els serveis adreçats a les dones que han estat víctimes de maltractaments, així com als seus fills. L’any passat, el programa d’atenció a dones en dificultat social va arribar a un total de 437 persones, la majoria amb fills a càrrec i a l’atur. D’aquestes dones, n’hi ha 295 que reben teleassistència mòbil.

Un altre col·lectiu prioritari per a la Creu Roja són les persones grans. El 2016, fins a 4.595 usuaris van participar en els projectes d’atenció a la dependència, que inclouen, entre altres accions, cursos de formació per a persones cuidadores no professionals, tallers de memòria i activitats de promoció de la salut.

Vint-i-dos refugiats viuen als pisos que l’entitat té a Girona i a Salt

N.A

Als cinc pisos que la Creu Roja Girona té llogats a Girona i a Salt per acollir refugiats, ja hi viuen en aquests moments 22 persones, que han arribat a la demarcació en el marc del programa estatal d’atenció a sol·licitants d’asil i persones refugiades. Majoritàriament, són homes joves (entre 18 i 30 anys), procedents de Veneçuela, Gàmbia, la Costa d’Ivori, Síria, Ucraïna, la República Democràtica del Congo, Mali i Guinea Conakry. També hi ha una família d’Hondures i dues dones de mitjana edat de Colòmbia i Veneçuela, respectivament. A principis d’any, la Creu Roja Girona va acollir els primers dotze refugiats, i la idea és acabar l’any amb 44 persones refugiades. L’entitat està buscant cinc pisos més per ampliar el nombre de places que pot oferir a aquest col·lectiu. Les persones que accedeixen a aquest programa estatal tenen dret a una primera fase d’acollida residencial per un període de sis mesos, amb possibilitat de pròrroga per tres mesos més. Passats aquests mesos, es preveu distribuir les persones i els nuclis familiars per diversos punts del territori i que aquests pisos quedin a disposició d’altres refugiats. L’objectiu és que aquestes persones s’insereixin plenament en la societat en un termini màxim de dos anys.

A banda del grup de refugiats que l’entitat acull en aquests pisos –un recurs que és nou d’aquest any–, cada any s’atenen entre 70 i 100 refugiats que entren a l’Estat espanyol a través de la Jonquera, segons va exposar el coordinador de la Creu Roja a les comarques gironines, Jordi Martori. En concret, l’any passat es van atendre 76 persones, procedents majoritàriament d’Hondures, Ucraïna, Veneçuela i Síria, sol·licitants de protecció internacional. En aquests casos, les intervencions es van centrar a facilitar els tràmits administratius per formalitzar la sol·licitud d’asil, el suport psicològic i la traducció de documents. Dins l’àmbit de la immigració, es va fer l’acompanyament a 42 menors estrangers que estan sols al territori o que, tot i tenir-hi referents familiars, viuen en nuclis molt desestructurats.

La Creu Roja Girona disposava l’any passat de vuit milions d’euros de pressupost. Té 26.163 socis (un 3% dels quals són empreses) i 2.313 voluntaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia