Societat

Llengua

Girona continua tenint el problema de socorristes que no entenen el català

L’equip de govern admet que continuen sense trobar persones d’aquí amb formació

S’estudia solucionar-ho a través de la formació ocupacional

Un any després que esclatés la polèmica per la denúncia d’alguns usuaris de la piscina de la Devesa perquè alguns socorristes els havien instat a adreçar-s’hi en castellà si volien ser atesos, l’Ajuntament de Girona no ha pogut solucionar la problemàtica de trobar persones d’aquí amb formació i s’ha optat per prorrogar un any més el contracte de socorrisme a les piscines municipals amb l’empresa responsable dels últims anys, Emergències Setmil, de Palma. Cal recordar que, dins la professionalització del sector, ara a Catalunya el títol de socorrista només es pot obtenir amb una FP i ja no valen els cursets que feien abans la Creu Roja o algunes entitats esportives.

En el ple de dilluns, la portaveu de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, va preguntar per la pròrroga del contracte i va recordar que els problemes no s’havien resolt, tot subratllant que no només els socorristes no parlen el català, sinó que alguns fins i tot no l’entenen. La regidora d’Esports, Isabel Muradàs, va admetre que el problema idiomàtic no s’ha resolt a causa de la dificultat formativa. “No trobem persones que tinguin el nivell de formació adequat. Hi ha molta demanda d’aquesta activitat i no trobem prou gent a Catalunya amb la formació necessària que estigui disposada a venir cap a aquí i per això hem fet aquesta pròrroga del contracte”, va explicar Muradàs, que va insistir, igual que va fer l’any passat, que no és un problema només de la ciutat de Girona, sinó d’arreu de Catalunya.

Possible solució

Muradàs va subratllar que és “una qüestió que cal solucionar” i va avançar que s’estan mirant fórmules per poder-ho resoldre amb vista a l’estiu que ve o, si no és possible, almenys sí per al del 2019. En aquest sentit, va assenyalar que s’està analitzant fer-ho a través de la formació ocupacional, ja que es tracta d’“una necessitat general, no només de l’Ajuntament de Girona, i potser és una sortida”. En concret, va detallar que ja han rebut alguna proposta d’alguna empresa a través del programa de garantia juvenil en aquest sentit, i per això va dir que ara s’han de posar a treballar coordinadament amb la regidoria d’Ocupació.

LA FRASE

Hi ha molta demanda i no trobem prou gent a Catalunya amb la formació necessària
Isabel Muradàs
regidora d’esports de l’ajuntament de girona

Sense el català com a requisit

Quan fa un any va esclatar la polèmica, la CUP-Crida per Girona va denunciar que el contracte entre l’Ajuntament i l’empresa encarregada del servei del socorrisme, que data del 2014, no inclou cap clàusula sobre el coneixement de la llengua catalana, cosa que suposa un incompliment del reglament d’ús de la llengua catalana del consistori. Muradàs va admetre que no hi figurava i va argumentar que si el català no es va posar com a requisit va ser perquè van considerar que hi hauria el risc que algun estiu no es pogués obrir la piscina. L’any passat, després de la polèmica, es va estudiar posar-ho a la pròrroga per un any que es va fer, però es va descartar perquè hauria estat una modificació substancial de les condicions. El que sí que es va fer l’estiu passat, després de la polèmica, va ser que els socorristes contractats de fora fessin un curs de català a primera hora del matí abans d’obrir la piscina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Simulacre d’un atac amb ferits amb més de 500 alumnes i professionals sanitaris

Tortosa

El Celler de Can Roca torna a apadrinar la Campanya “Cava amb Cor”

girona
societat

Demanem que es modifiquin els plans d’ordenació a la Terra Alta per aturar projectes eòlics

Batea
societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona
societat

Alerten d’estafes telefòniques per cobrar impostos municipals a Granollers

GRANOLLERS

Mataró impulsa una campanya contra els estigmes de la salut mental

mataró
girona

L’Ajuntament comença la campanya anual de control del mosquit tigre

GIRONA
societat

Arrenca el Rec.0 d’Igualada reivindicant la compra presencial

Igualada
PALAFRUGELL

S’obre el Parc Territorial, una nova zona verda de 10.000 metres quadrats

PALAFRUGELL