Societat

Processons a la mar en honor a la Verge del Carme

Patrona de la gent de mar, moltes localitats de la demarcació celebraran la festivitat diumenge amb embarcacions engalanades

Havaneres i sardanes s’afegeixen als actes més tradicionals

La Verge del Carme és la patrona de la gent del mar perquè segons s’explicava va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una terrible tempesta. Al segle XVIII l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festa, que de seguida va ser acceptada pels mariners, que també anomenaven la Verge del Carme Stella Maris. La festivitat del Carme se celebra a moltes poblacions costaneres el 16 de juliol o en dates properes amb processons amb una part de recorregut a terra i una altra a la mar, amb la imatge de la Verge embarcada en barques engalanades. És el cas de l’Ampolla, on les Festes del Carme van començar ahir i s’allargaran fins diumenge. Avui al port pesquer Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries oferiran l’espectacle No tinc diners, dissabte serà la 2a Travessia del Carme, hi haurà bous i música amb Los Sirgadors i l’orquestra Montesol. La processó al mar serà diumenge al vespre i acabarà amb un castell de focs d’artifici.

També a les Terres de l’Ebre, Alcanar encetarà les festes del Carme avui mateix amb una cantada d’havaneres al port, demà es farà la inauguració del segon Art i Flors als balcons, concert amb el cor Iubilo i la coral La Vall, a més de revetlla popular, i diumenge al vespre serà la processó, amb concert de la Banda Juvenil per finalitzar.

Litoral amunt, a Cambrils la cantada d’havaneres a la fresca de Barcarola i Pescadors del Francolí d’avui a la nit encetarà les festes de la patrona dels pescadors. La novetat d’enguany és l’actuació de clowns i circ Nàufrags de la Industrial Teatrera de demà a la nit. Diumenge seran els actes centrals, amb una sardinada a la Llotja de Pescadors i la diada castellera, i ja a la tarda la processó de la Mare de Déu del Carme. La diada es clourà amb sardanes.

A Tarragona, els actes es concentraran el dia 16 al Serrallo, amb missa solemne a la pèrgola del moll pesquer, processó marítima i pels carrers del barri i ballada de sardanes.

Uns quilòmetres al nord, a Torredembarra, la festa se celebrarà a partir de les set de la tarda a Baix a Mar amb missa, processó marinera i pels carrers del barri, sardanes i enlairament de coets.

I a Calafell, on es viurà un intens cap de setmana de festes majors, la processó marinera en honor de la Mare de Déu del Carme serà dissabte al vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona