Societat

Societat

Pleguen el president i la junta de la Taula del Tercer Sector

La dimissió en bloc d’Oriol Illa i l’equip directiu en una tensa assemblea desbloqueja una situació que havia arribat al límit

Creu Roja encapçala la comissió gestora provisional fins a les eleccions

Després de sis hores de reunió, el president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va plegar ahir, i també la junta directiva de l’organització, que aplega més de 3.000 entitats no lucratives que treballen per la inclusió i la cohesió social. Va ser la decisió de consens després d’una assemblea extraordinària amb moments de tensió i en què es va evidenciar l’enrocament entre els partidaris que seguís el president i els contraris. Amb aquesta solució, que comporta una convocatòria d’eleccions avui mateix, que es faran entre el setembre i l’octubre, s’intentarà que la Taula torni a començar a treballar de zero per deixar enrere l’evident divisió actual.

La Taula del Tercer Sector, formada per 3.000 entitats que atenen 1,5 milions de persones vulnerables, tindrà una junta provisional formada per sis de les entitats membres. Enric Morist, en representació de Creu Roja i que ja era vicepresident de la junta actual, exercirà les funcions de president en funcions. De fet, Morist va actuar de desllorigador del problema i, segons diferents fonts, va ser qui va aconseguir acostar posicions. La resta de membres seran de Càritas de Catalunya, Fundesplai, la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (Fecec) i Salut Mental de Catalunya.

No va ser fàcil arribar a aquest acord entre les 35 federacions que tenen veu i vot en l’assemblea. La divisió entre els partidaris de la gestió d’Illa i els seus detractors –que asseguren que sovint no ha seguit les estratègies i línies d’actuació marcades en junta– feia difícil aconseguir un acord. Fins al punt que en algun moment de la tarda, algunes entitats van admetre que, segons com acabés l’assemblea, es podrien plantejar abandonar la Taula.

Finalment, es va acordar per aclamació escollir una junta directiva al més aviat possible que permetin els estatuts de l’organisme. Els contraris a Illa no estaven disposats a acceptar un avançament d’eleccions que ell proposava convocar al setembre, perquè consideraven que la nova junta no seria escollida fins al desembre i era allargar-ho massa. És per això que en l’assemblea plantejaven una moció de censura al president i accelerar el procés de recanvi. Illa, que va substituir Àngels Guiteras el juliol del 2015, hauria acabat mandat d’aquí a un any, però des de fa un temps la seva gestió ha estat molt qüestionada per algunes federacions membres. Vuit dels onze vocals de junta li van demanar la dimissió al juny al·legant “pèrdua de confiança”.

Decisió de consens

Finalment, la sortida va ser renovar presidència i junta. “No hi ha hagut ni perdedors ni guanyadors, i sí un acte de generositat de totes les parts”, comentaven algunes entitats. Segons una nota de la Taula, l’assemblea va agrair i reconèixer la tasca feta pel president, Oriol Illa, i la de tots els membres de la junta sortint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS