Societat

arxius

Colau vol unificar l’arxiu municipal a Can Batlló

Preveu situar l’equipament a la nau central del recinte fabril de la Bordeta i que obri el 2022

El barri reclama que l’espai també es destini a usos veïnals

L’Ajuntament de Barcelona vol unificar en un gran equipament els més de 50 quilòmetres de documentació dispersats ara entre els 21 centres d’arxiu i les dependències municipals, i preveu fer-ho a la nau central de Can Batlló, la joia de la corona de l’antic recinte fabril del barri de la Bordeta. La voluntat del govern municipal és que el projecte executiu s’aprovi a finals del mandat i que es doti de pressupost en el següent. Fer realitat la nova seu de l’arxiu municipal –amb l’objectiu que entri en funcionament el 2022– requerirà una inversió de 47 milions d’euros, la majoria dels quals (37,7 milions) es destinaran a la rehabilitació de l’espai.

La nau central és la més gran del recinte –amb una superfície útil de 17.000 m²– i el govern de Xavier Trias ja va plantejar situar-hi totes les dependències de l’àrea d’Hàbitat Urbà del consistori. Ahir va ser el regidor de Presidència, Eloi Badia, qui va explicar el futur ús de l’espai, acompanyat de l’arxiver en cap de l’Ajuntament, Joaquim Borràs. La presentació la van seguir de prop el president i el coordinador del Centre Social de Sants, Josep Maria Domingo i Jordi Falcó, membres de la plataforma Can Batlló és per al Barri. Fa sis anys que els veïns –cansats d’esperar la transformació del recinte– van entrar al complex i, gràcies a la seva lluita, Can Batlló és ara un sòlid referent de la gestió ciutadana a Barcelona. Domingo va recordar a Badia que el barri està marcat per un dèficit històric d’equipaments i que els veïns tenen expectatives sobre “el vaixell insígnia” del recinte.

“L’arxiu és un magnífic equipament per a l’administració i per a la ciutat, però no ho és tant per al barri”, va afirmar Domingo, que hi va afegir que volen treballar amb el govern els usos veïnals que reivindiquen a l’espai. “Ens agradaria que a la nau central hi hagués petits equipaments que donessin vida al barri, com ara una escola d’arts i oficis, un viver de cooperatives...”, va dir. Badia va recollir el guant llançat pels veïns. “Hi ha molt d’espai i crec que ens podrem posar d’acord fàcilment”, va avançar.

El regidor va explicar que, actualment, als centres d’arxiu hi ha falta d’espai i que, en alguns casos, ha calgut externalitzar la documentació municipal a empreses de custòdia externa. Amb el nou equipament previst a Can Batlló es vol oferir un millor servei a la ciutadania i serà un espai cultural i de memòria històrica, que garantirà les necessitats de conservació del patrimoni documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona