Societat

Sabadell vol que Habitatge netegi un barri de xinxes

Requereix a l’agència de la Generalitat que millori la higiene i posi fi a les plagues al pisos de protecció amb aluminosi de Merinals

Els veïns, pendents de ser traslladats el 2018 a un bloc nou

L’acumulació de brutícia als carrers i a les places del barri dels Merinals, però també en alguns dels blocs de pisos de protecció amb aluminosi construïts els anys seixanta i que encara resten dempeus, s’ha traduït en un focus de plagues de xinxes i proliferació de nius de rata. Ho van denunciar els veïns i així ho van constatar de primera mà dijous en una visita l’alcalde accidental de Sabadell, Joan Berlanga, i el regidor de Salut, Ramon Vidal, que han decidit fer un requeriment a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè hi trobi una solució.

L’Ajuntament ha alertat que es tracta d’un episodi que està afectant “la salut pública”, perquè tots els indicis fan pensar que hi ha “una plaga de xinxes”, s’han detectat nius de rates i els habitatges buits han esdevingut un “focus de brutícia i infecció”.

En concret, el consistori demana a la Generalitat que tanqui les obertures dels habitatges buits i tapiats que generen focus de brutícia i infecció; que tapi els forats existents –tant als edificis com a l’espai públic–, que són objecte de proliferació de nius de rates; que emeti un certificat de control de plagues dels habitatges buits, i que netegi l’espai públic de manera urgent.

A més, també ha demanat a l’Agència de l’Habitatge que faci un control de plagues de tots els habitatges de les comunitats afectades i té previst convocar una nova reunió, al setembre, amb els responsables de la Generalitat i els veïns, per fer un seguiment i tractar aquesta problemàtica existent al barri.

El regidor de Salut, Ramon Vidal, va explicar que feia dies que el govern local estava en contacte amb els veïns i que havia començat els requeriments corresponents perquè l’administració responsable “faci les actuacions oportunes davant el que representa un risc per a la salut pública”. Vidal hi va afegir que “aquestes condicions d’insalubritat no són admissibles” perquè comporten molèsties i danys als veïns afectats. De la seva banda, l’alcalde accidental, Joan Berlanga, va lamentar que després de tants anys l’Agència de l’Habitatge “no hagi donat resposta als problemes d’aluminosi d’aquests blocs de pisos dels Merinals i al seu actual estat de deixadesa”.

Enderrocs i trasllats

Els blocs afectats formen part d’unes promocions que va construir l’Instituto de la Vivienda els anys seixanta. L’any 1994 es va constatar que tenien aluminosi i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) va aprovar un programa per enderrocar-los i construir-ne de nous en sòl lliure. Des que van començar les obres, el 1999, estava previst que en una dècada tothom viuria en habitatges nous, però aleshores només se n’havien anat 120 de les 600 famílies afectades. Aquest fet va anar deteriorant el barri.

Actualment s’està construint el darrer edifici, amb 44 habitatges per a les darreres famílies, i el trasllat es farà a la fi del 2018. En total s’hauran aixecat 564 pisos nous i a partir del 2019 s’enderrocaran els darrers blocs afectats per l’aluminosi per poder urbanitzar els espais que quedin lliures.

LA FRASE

Aquestes condicions d’insalubritat dels Merinals no són admissibles, i hi ha responsabilitats,
Ramon Vidal
REGIDOR DE SALUT DE SABADELL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Instal·laran per primer cop un sistema que desencadena allaus de manera controlada al port de la Bonaigua

Alt àneu
societat

Una setantena d’estudiants passen la nit a l’acampada a la UB en suport a Palestina

Barcelona
societat

Els primers pisos tutelats per a gent gran a Rialp, preparats per a rebre residents

Rialp
VILABLAREIX

La quarta Gala Benèfica Giroinfant recapta 34.100 euros

VILABLAREIX
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona