Societat

Conflicte laboral al Prat

Eulen accepta la proposta de la Generalitat i el comitè la portarà a assemblea

Els treballadors votaran aquest dijous el document elaborat pel departament de Treball per desbloquejar el conflicte de l’aeroport del Prat

El portaveu del comitè de vaga ja avisa que en matèria de “diners tenim un problema gran”

Eulen, l’empresa encarregada del control de seguretat a l’aeroport de Barcelona, ha acceptat la proposta de la Generalitat per desbloquejar el conflicte al Prat, un document que el comitè de vaga veu “insuficient”, encara que ho sotmetrà dijous a votació de l’assemblea de treballadors. La Generalitat, que media en aquest conflicte laboral, ha plantejat aquest dimarts a les parts una proposta amb millores laborals i salarials que contempla, entre d’altres mesures, un augment de fins a 200 euros mensuals per treballador i la incorporació d’un cinquè vigilant en cada filtre de seguretat.

Si la plantilla d’Eulen acceptés aquesta proposta, el comitè desconvocaria les aturades parcials previstes per als dies 11 i 13 d’agost i la vaga indefinida convocada a partir de dilluns 14. Eulen ja ha anunciat que s’adhereix a aquesta proposta de mediació, que accepta en la seva generalitat, “amb petits matisos”, amb l’objectiu de solucionar aquesta situació “com més aviat millor”, malgrat estar “molt per sobre” del que l’empresa considera “admissible”, tal com ha traslladat a Aena, el gestor aeroportuari.

En un comunicat, Eulen explica que la proposta del departament de Treball suposa un increment salarial mitjà de l’11,5%, un percentatge que assumeix, encara que veu “desproporcionat”, tenint en compte que fins ara oferia als empleats un increment màxim de 155 euros. Amb tot, Eulen adverteix que aquestes noves condicions estan subjectes al compliment dels objectius de productivitat.

En concret, el document de la Generalitat preveu un increment salarial d’un 17,83% per als treballadors de nova contractació i d’un 8,28% per als antics. L’empresa també accepta altres propostes de caràcter operatiu que haurà d’acordar amb el comitè i que suposa la incorporació de nou personal.

De la seva banda, el portaveu del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha afirmat que la proposta de la Generalitat és “insuficient”, ja que des del punt de vista econòmic preveu un increment salarial de “poc més de la meitat” dels 350 euros que reclamaven els treballadors. En matèria de “diners tenim un problema gran”, ha reblat. Tot i així, el comitè traslladarà la proposta a l’assemblea de treballadors que se celebrarà dijous dia 10 a l’aeroport de Barcelona, perquè és l’únic òrgan “sobirà per prendre una decisió”.

“Hem de veure els quadrants que ens han de donar, però difícilment l’oferiment dels 200 euros serà acceptat. Tot i així, ho traslladarem a l’assemblea, que és qui decideix”, ha declarat.

Giménez sí que ha valorat positivament la proposta d’increment de personal que ha fet la Generalitat, que significaria un augment de 25 vigilants de substitució i un treballador més en cada lloc de control.

El portaveu del comitè ha volgut aclarir que aquest augment de personal s’aplicaria només en temporada alta i en segons quins horaris, per la qual cosa encara han d’estudiar si és suficient o no.

Giménez ha recordat que demà el comitè té un judici pendent amb l’empresa, que va presentar una demanda per vaga il·legal, per la qual cosa no hi haurà una nova reunió de mediació al matí.

“Van posar un conflicte col·lectiu, que estan portant cap endavant, i si no ens diuen avui el contrari demà anem al jutjat”, ha afegit Giménez.

Eulen ha lamentat en el comunicat els perjudicis que estan causant als usuaris aquest conflicte laboral, amb llargues cues en els controls de seguretat, i ha subratllat que compleix “estrictament” amb la legalitat i els convenis col·lectius. Eulen té a Espanya més de 47.000 treballadors i presta servei en 23 aeroports, 21 d’Aena i dos de la Generalitat, i l’heliport d’Algesires.

Silenci d’Aena

Poc abans d’entrar al departament de Treball, els periodistes han demanat una valoració de la proposta de la Generalitat a Sónia Corrochano, directora de l’Aeroport del Prat i màxima representant d’Aena a les reunions de medicació convocades per la Generalitat. Però Corrochano no ha volgut fer declaracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia