Rubí va ser el 2008 la ciutat on es va registrar una taxa més alta de casaments

Només tres de cada deu casaments es fan per l'Església

Els catalans continuen casant-se però cada vegada més defugen la celebració tradicional a l'Església. Si fa set anys sis de cada deu cònjuges triaven l'Església per casar-se, actualment només en són tres de cada deu. Ho dóna a conèixer el darrer estudi estadístic que ha publicat l'Idescat que mesura la tendència de nupcialitat, el tipus, l'edat dels contraents i els territoris on les parelles escullen aquest tipus d'unió i continuar amb la seva vida en comú.

La comarca de la Val d'Aran i el Solsonès són, amb diferència, amb una taxa de 5,1, les dues que tenen més casaments per cada 1.000 habitants, però cap comarca ni municipi de més de 50.000 habitants arriba a les proporcions que tenen, per exemple, Rubí i Viladecans. Aquestes arriben a unes taxes de 5,5 o 5,2 respectivament, les més altes del país. Per darrere d'aquests municipis hi ha Manresa, Castelldefels, Lleida, Tarragona i Terrassa, que continuen superant la mitjana de Catalunya. A la cua d'aquesta estadística, hi ha municipis com Esplugues de Llobregat, amb un 2,4, i l'Hospitalet de Llobregat, amb un 3.

En total, l'any 2008 es van registrar un total de 30.400 casaments a Catalunya dels quals només 8.824 van ser catòlics, la qual cosa situa aquesta opció en un 29,9% de les núpcies que es van fer. La dada confirma la caiguda lliure que experimenta aquesta tria des de fa set anys, quan els casaments a l'Església superaven el 60% dels casos.

Pel que fa a casaments, Catalunya se situa a nivells semblants en relació amb la resta de l'Estat espanyol, amb un 4,3 però per sota de la mitjana europea, un 4,9%. Pel que fa a les edats dels contraents, l'estudi certifica que l'edat mitjana de l'home que es casa és de 34,5 anys, i la de la dona, de 32,6, i que la diferència mitjana entre els dos membres de la parella és de 2 anys. La comparativa d'edat mostra com cada any augmenta més l'edat de les parelles que decideixen casar-se. Si els matrimonis catòlics van ser del 29,9% i els matrimonis civils del 69,2%, els matrimonis amb altres tipus de celebracions són poc significatius, un 0,6% del total (162 matrimonis).

Una de les tendències que no canvien al llarg dels darrers anys és l'elecció dels mesos per fer la celebració. Els mesos de setembre i juny són els més escollits per fer els casaments, segurament per enllaçar els dies de festa amb les vacances laborals. Els mesos menys triats són el gener i febrer. Catalunya supera la mitjana del global de tot l'Estat espanyol en les unions homosexuals. L'estudi recull que durant el 2008 es van fer 895 casaments, un 2,9% del total en relació amb la resta de l'Estat, la proporció va ser d'un 1,8% del total. El nombre d'unions de parelles del mateix sexe a Catalunya supera la de Bèlgica, amb un 2,5%.

LES DADES

TOTAL DE CASAMENTS
El 2008 es van registrar 30.400 núpcies, un 1,3% més que l'any 2007.
ELS MUNICIPIS
Rubí, Viladecans, Manresa, Castelldefels, Lleida, Tarragona o Terrassa van ser els municipis que van superar la taxa mitjana catalana, 4,2 casaments per cada 1.000 habitants.
UNIONS HOMOSEXUALS
Hi va haver 895 casaments, un 2,9% del total en relació amb l'Estat espanyol, on la taxa va ser d'un 1,8% del total. La proporció supera la que es va registrar a Bèlgica, un 2,5%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona