Societat

Conflicte laboral al Prat

Vaga fora de control al Prat

L’assemblea de treballadors d’Eulen aposta per demanar un major increment de sou, deixa fora de joc el comitè de vaga i el conflicte s’enquista

La Guàrdia Civil té a punt el dispositiu per assumir el control dels passos de seguretat

El conflicte dels treballadors de seguretat Eulen a l’aeroport del Prat va entrar ahir a la tarda en una dimensió desconeguda, després que el comitè de vaga fes públic el resultat de la votació de l’assemblea que va decidir rebutjar la proposta d’increment de sou, presentada pel Departament de Treball i acceptada per l’empresa, i apostar per una altra de més ambiciosa i que, en termes globals, suposaria incrementar en 500.000 euros la despesa en la massa salarial, més enllà del que ja s’havia compromès Eulen. La decisió dels treballadors deixa en fora de joc el comitè de vaga, que de forma majoritària no va fer costat a la proposta guanyadora, i entrega l’aeroport a una nova tanda de vagues, avui i diumenge, que a partir de dilluns es convertiran en una aturada indefinida.

Amb les negociacions estroncades, una vaga amb un comitè de vaga desautoritzat, i amb un panorama de futur que avoca el Prat al col·lapse, la propera novetat a l’aeroport serà el desplegament dels agents de la Guàrdia Civil que prendran el control dels passos de seguretat que ara gestiona el personal d’Eulen. La direcció del cos armat espera l’ordre pertinent per executar el pla de desplegament en què treballa des de fa dies i del qual ja s’ha informat als agents afectats per aquest reclutament especial.

La decisió definitiva sobre el desplegament dels guàrdies civils es prendrà avui en una reunió d’un comitè de crisi a Barcelona en què participaran alts representants dels ministeris de Foment i Interior, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el president d’Aena i altres responsables de les institucions afectades. La reunió va ser comunicada ahir pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, poc després de conèixer el resultat de l’assemblea. El ministre va advertir que ara s’entra en una nova situació, i va assegurar que el comitè de crisi “prendrà totes les decisions necessàries per garantir la seguretat i el normal funcionament del Prat”.

Els treballadors, que en els últims dies ja han vist incrementar la presència i l’activitat dels guàrdies civils als punts de seguretat on estan destinats, donaven ahir per fet que els agents es desplegaran a partir de dilluns, coincidint amb l’inici de la vaga indefinida, protesta per a la qual, a més a més, ahir es van dictar uns serveis mínims del 90%.

L’assemblea dels treballadors que es va desenvolupar ahir al llarg de vuit hores, per facilitar la votació a tot el personal, va acabar posant de manifest una divisió interna dins del comitè de vaga, i una estratègia diferent entre aquest i els treballadors. La primera sorpresa va ser el plantejament de la votació, en què no només es va posar a consideració dels empleats la proposta de mediació de la Generalitat d’increment de sou de 200 euros per dotze pagues, sinó que es va oferir la possibilitat de votar quatre opcions. La que defensava el comitè –que ja havia advertit que rebutjava la proposta de Treball– era d’un increment de 200 euros en la totalitat de les quinze pagues que perceben els treballadors. El comitè considerava que en cas de guanyar la seva opció encara hi havia marge per a una altra negociació amb l’empresa per acabar d’apujar el llistó de l’increment salarial. Però els 82 vots que va obtenir la seva opció van quedar curts davant els 89 que van fer costat a una proposta molt més ambiciosa de reclamar un increment de 250 euros en quinze pagues. En total ahir van votar 176 treballadors, molts més que els 95 que van participar en l’assemblea en què es va decidir anar a una vaga indefinida a partir del dia 14, però encara no el 50% de la plantilla, que ara és de 400 treballadors.

El resultat va deixar en una situació difícil el comitè de vaga, que a través del seu assessor, Juan Carlos Giménez, va reconèixer la dificultat de tirar endavant una negociació amb la proposta de màxims aprovada ahir. Sembla evident la decisió d’Eulen de no negociar res més, i ahir, en el moment de tancar aquesta edició, no s’havia produït cap més acostament entre les dues parts en litigi.

Per la seva banda, la consellera de Treball, Dolors Bassa, es va mostrar decebuda per la manera com es va desenvolupar la votació i el resultat d’aquesta. Va assegurar que el comitè havia actuat de manera “injusta i il·lícita” i va advertir que la feina de mediació de la Generalitat havia arribat fins aquí, tot i no tancar la porta a una altra negociació.

LA FRASE

Estem davant d’una situació del tot diferent, amb unes conseqüències difícils de calibrar
Íñigo de la Serna
Ministre de foment

LES XIFRES

500.000
euros
separen la proposta d’increment de sou de l’empresa de la que defensen els treballadors.
176
treballadors
d’Eulen van votar ahir en l’assemblea, i la majoria a favor d’un increment de 250 euros amb quinze pagues.
És evident que a partir d’ara la negociació serà difícil perquè l’empresa s’ha plantat
Juan Carlos Giménez
Assessor del comitè de vaga


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona