Societat

Societat

A Beget, en Peret Blanc encara sona

Es compleixen cent anys del naixement d’un dels llegendaris músics sense solfa de l’Alta Garrotxa i avui el recorden al seu poble

La gent més gran que de petita va viure a les muntanyes del Ripollès i la Garrotxa va poder conèixer l’última generació dels anomenats músics sense solfa, gent normalment autodidacta que tocava –solia ser l’acordió o el violí– als aplecs i altres festes populars dels poblets, esglésies i cases d’una Alta Garrotxa aïllada. Un dels més populars d’aquests artistes desconeguts a les ciutats va ser en Pere Sala, en Peret Blanc de Beget. Si visqués, ara compliria cent anys. Des del 2013 se celebra en aquest poble del municipi de Camprodon un campus de música popular en honor seu, organitzat per l’associació Patac. La d’aquest any té lloc avui, amb el valor afegit del centenari d’en Peret. Entre altres activitats, hi haurà un taller sobre el seu repertori i un concert d’en Jaume Arnella i l’Amadeu Rosell.

De professió, en Pere Sala era barber i traginer, però com que el seu pare li va transmetre les beceroles del violí i un extens repertori, a en Peret el convidaven a posar música aquí i allà. Asseguren que quan tenia només vuit anys ja voltava. Es podria ben dir que, a cavall d’una mula o a peu, en Peret i el seu violí van fer tota la comarca, i més enllà. Sovint l’acompanyaven altres músics llegendaris, com ara en Fonso de Lliurona i en Salvi d’Oix. Com els seus col·legues, el músic de Beget interpretava des de sardanes curtes fins a pasdobles, passant per xotis, tangos i, és clar, corrandes. Ens hem d’imaginar l’era d’una casa de pagès o l’esplanada del davant d’una església plena de parelles ballant, a tot volt gent mirant-s’ho i, en un extrem, en Peret fent sonar el violí. Un ambient senzill i auster, com la vida a pagès fa unes poques dècades.

Per sort hi ha hagut gent interessada a impedir que es perdés el patrimoni musical de personatges com en Peret, mort el 1993. Els esmentats Amadeu Rosell i Jaume Arnella, així com l’Artur Blasco, en Jordi Roura i en Josep Garcia, han recopilat aquells repertoris. En força casos, enregistrant en Peret, el qual va acompanyar l’orquestrina Tururut Bonaigua en algunes actuacions. Amadeu Rosell, que va acabar sent amic d’en Peret, l’any 2012 en va publicar una biografia acompanyada d’un CD amb una selecció de temes que havia tocat el popular violinista de Beget.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona