Societat

Societat

Vuitena edició de Docus a la Fresca

I si els periodistes enganyem?

Un documental, projectat a Blanes, parla de quina relació ha de tenir la premsa amb el poder

Com poden saber que el que estan a punt de llegir no està condicionat per algun factor de pressió extern, ja sigui econòmic, polític o de qualsevol altra mena?

De fet, els últims anys, han aparegut casos en què la premsa ha confiat en excés en el poder polític i ha publicat informacions falses, sense contrastar o que tenien un interès ocult, fallant d’aquesta manera al codi ètic de la professió.

En aquest sentit, va ser el periodista nord-americà I.F. Stone que va assegurar que “tots els governs menteixen”. Les reflexions de Stone, que va destacar pels seus articles en contra dels governs de la Casa Blanca així com per la seva visió del periodisme independent, són el fil argumental del documental projectat divendres en la vuitena edició del festival Docus a la Fresca de Blanes.

Aquest documental, dirigit per Alfred Peabody, i que té com a títol la frase cèlebre de Stone, va mostrar diversos exemples en què, d’una banda, el poder menteix (com ara el cas Watergate o la passada campanya electoral de Donald Trump), però també exemples de com la premsa nord-americana ha decidit no parlar de segons quins temes perquè podrien perjudicar el govern o, a l’inrevés, parlar en excés d’alguna notícia perquè l’afavoreix.

Una àgora oberta

Després del documental, la plaça Verge Maria de Blanes es va convertir, com tots els divendres d’agost, en un espai obert de debat. En aquest cas, van ser Ariadna Claret, portaveu del grup del municipi d’Amnistia Internacional, i Pau Lanao, historiador i periodista, els qui van aportar la seva experiència al debat. Un debat que, gràcies a les seves intervencions i a les del públic, va centrar-se en el dret a expressar-se lliurament, però també en els casos, molts d’ells més propers del que ens pensem, en què la premsa ha cedit al poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA