Societat

Cagades de festa major

Diverses poblacions del Priorat adopten un innovador i curiós acte festiu relacionat amb la defecació d’animals

Els diners recaptats gràcies a la iniciativa es destinen a causes vinculades al suport a entitats del municipi

Les festes majors dels nostres pobles demostren que hi ha vida més enllà dels típics balls tradicionals, dels concerts i dels castells de focs artificials. Darrerament triomfa una nova tradició que, de mica en mica, arrela al nostre entorn. Es tracta de “la cagada”, sigui de ruc, de mula o bé d’un animal tan poc nostrat com el camell.

D’aquesta forma, diumenge passat, poques hores després del concert dels Manel a Falset, al camp de futbol de Marçà es va dur a terme la Caca del Ruc, un curiós acte de festa major consistent a aviar un ruc al camp de futbol, prèviament parcel·lat en 1.500 quadrícules, i esperar que aquest faci una deposició sòlida en una d’aquestes parcel·les de quatre metres quadrats. Fins el mateix diumenge, tothom podia apostar per una o diverses parcel·les a dos euros la jugada.

L’espai on el ruc fa la seva primera deposició és el guanyador, i l’afortunat s’ emporta un premi consistent en el 20% dels diners recollits. Però com que els rucs són tossuts i capriciosos, l’organització havia previst –sortosament– la possibilitat que s’avergonyís davant de tanta expectació i decidís no anar de ventre. Després de més d’una hora i mitja d’espera, els organitzadors, que havien venut vora 900 quadrícules, van haver de sortejar entre els assistents els 400 euros de premi. Mentre esperaven la decisió fisiològica de l’animal, que finalment no es va produir, 300 assistents van degustar un esmorzar popular.

Ara, els diners recaptats en aquesta curiosa rifa es destinaran a la compra d’un remolc per transportar un altre animal, la tortuga Marsi. Aquest innovador element del bestiari popular recorre diversos pobles de la comarca del Priorat durant les festes majors. La Marsi també és la mascota del Centre d’Interpretació i Reproducció de la Tortuga Mediterrània, a l’antic mas de l’escultor marçalenc Mircel·li Giner i Folch.

Marçà no és l’únic poble on es fa aquest acte, que ara és moda a les comarques tarragonines. Ben a prop de Marçà, a Porrera, també faran un acte similar el 18 d’agost amb la Cagada de la Mula. En aquest cas, la parcel·la té un cost de tres euros i un premi de 500 euros. Els beneficis es destinaran a la UE Porrera.

Els pioners en aquestes rifes van ser els ciutadans de la Fatarella, on el 2016 es va fer la Caca del Camello. L’èxit va ser tan gran que la tradició s’ha escampat. A la Fatarella, el premi va ser 1.200 euros i l’objectiu era fer renéixer l’equip de futbol de la població.

Altres indrets on també es fan actes similars són Alzira, Moià i Amoeiro. En el municipi gallec, on el premi era un cotxe, l’èxit va motivar un documental. Segons sembla, Suïssa és l’origen d’aquestes rifes.

LA XIFRA

1.500
quadrícules
es van fer al camp de futbol de Falset per realitzar la Caca del Ruc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual