Societat

hospitals

La unitat de diabetis ha fet mig milió de visites en 21 anys

El servei, d’abast territorial i format per tots els àmbits assistencials, ha permès reduir un 80% les visites a l’especialista

El pacient amb diabetis, més ben controlat

Els professionals han publicat 450 articles en revistes

La unitat de diabetis, endocrinologia i nutrició de Girona (Udent), que atén principalment pacients amb diabetis, ha arribat als vint--i-un anys de funcionament amb més de mig milió de visites. Des de la seva posada en marxa, l’any 1996, ha atès més de 300.000 visites a les consultes externes de l’hospital Josep Trueta de Girona; 98.000 a l’hospital de dia del mateix centre; 38.000 a les consultes externes dels hospitals comarcals i 117.000 pacients en sessió amb els facultatius d’atenció primària. També ha registrat 1.200 ingressos hospitalaris per descompensació o complicacions de pacients amb diabetis, una xifra que queda per sota de la mitjana catalana, segons dades del Departament de Salut. En aquesta taula comparativa, la Udentg també mostra més capacitat resolutiva en l’atenció primària, un millor control metabòlic dels pacients i uns índexs menors de consultes urgents i de despesa farmacèutica.

El balanç dels 21 anys de la creació d’aquesta unitat la situen, segons els seus responsables, com a capdavantera a Catalunya per la seva capacitat resolutiva i, internacionalment, per la recerca metabòlica que du a terme i l’important impacte clínic que té aquesta investigació.

La trajectòria de la unitat, d’abast territorial, s’ha caracteritzat per la integració de tot els àmbits assistencials. Aquest model d’atenció va ser revisat l’any 2006 i, d’aleshores ençà, se n’ha evidenciat l’eficiència perquè ha permès reduir les derivacions a l’especialista, les urgències, les hospitalitzacions i la despesa farmacèutica, entre altres millores. Tot plegat s’ha traduït en un control més bo del pacient amb diabetis. Així, s’han reduït un 80% les derivacions a l’especialista. Les visites a consultes externes són un 12% inferiors que la mitjana catalana; el nombre d’hospitalitzacions i d’urgències, un 3% menor que el de Catalunya, i les estades hospitalàries representen un 4% menys. El cost farmacèutic també és un 8% inferior a la mitjana catalana. El model permet un estalvi anual de gairebé tres milions d’euros només en despesa de farmàcia. En l’àmbit de la investigació i la recerca la unitat també és capdavantera. Els seus professionals han publicat més de 450 articles en revistes especialitzades i acumulen gairebé 12.000 citacions.

Quant a l’apartat de docència, s’ha situat com a unitat de referència, ja que fa més de 15 anys que ofereix ensenyament de pregrau i de postgrau a la UdG, amb formació MIR en endocrinologia i nutrició. Des de l’any 2002 han format deu professionals en aquesta àrea i, actualment, n’hi ha tres en període formatiu. El bagatge de la Udentg també inclou divuit tesis doctoral dirigides i un llarg historial de cursos de formació continuada a professionals de l’atenció primària i hospitals comarcals, i l’assistència a congressos nacionals i simposis internacionals de la seva especialitat.

LES XIFRES

1.200
ingressos s’han registrat per descompensació o complicacions. La xifra està per sota de la mitjana catalana.
3
milions
d’euros s’estalvien anualment en despesa farmacèutica. La despesa és un 8% inferior a la catalana.
15
anys
que ofereix ensenyament de pregrau i postgrau a la UdG. Des del 2002, s’han format 10 professionals.
WIFREDO RICART

“El model és ja un referent”

Ha estat al capdavant d’aquesta unitat des del primer dia. Quina valoració en fa?
Ha estat una experiència formidable. El model s’ha convertit en un referent no únicament a Catalunya sinó també a l’Estat espanyol. He anat a explicar l’experiència a totes les comunitats autònomes, incloses les Illes Canàries.
A què es deu aquest èxit del model de la Udentg?
El model ha funcionat perquè l’atenció primària, que és excel·lent, n’és una peça fonamental. Va haver-hi deu anys de treballs previs, en què cal destacar noms com ara els dels doctors Pla Bartrina, l’impulsor de l’endocrinologia a Girona i del model de crear xarxa al territori, i el suport i assessorament d’altres professionals, com Marco i Immaculada Recas, endocrinòlegs de primària.
I la implicació dels hospitals comarcals?
El primer d’integrar-se va ser el de Palamós. I això ens va fer obrir els ulls respecte al paper que podien tenir els endocrinòlegs arreu del territori. I a poc a poc es van anar incorporant la resta d’hospitals comarcals.
I els resultats en l’àmbit assistencial?
Són molt bons. El primer any de funcionament es va aconseguir reduir en un 80% les derivacions a l’hospital, i això només és possible si tens una primària bona. De manera que el Trueta en aquest cas només es queda els casos més sofisticats i la resta de la patologia es resol a primària i als comarcals, amb els suport presencial dels endocrinòlegs.
Quin és el repte de futur?
La idea és integrar les noves tecnologies i estalviar els desplaçaments de professionals i de pacients arreu del territori. De tota manera, és un tema difícil d’abordar, perquè l’ús de l’ordinador és més fred que el contacte amb el professional. Caldrà buscar la manera.

Diversos guardons, el darrer atorgat pel COMG

Actualment la Udentg és un referent internacional en la recerca metabòlica i el seu impacte clínic. En aquest sentit, la unitat i els seus professionals han estat reconeguts amb diversos premis i distincions, entre els quals destaquen el premi a la trajectòria atorgat per la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (l’any 2013) i el reconeixement a la trajectòria de recerca fet per l’ Institut Català de la Salut (ICS) a dos dels seus membres els anys 2011 i 2016. El 18 de maig passat, el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va lliurar un dels premis Bonastruc de Porta de reconeixement a la trajectòria professional a la Udentg, dirigida dels del primer dia pel doctor Wifredo Ricart, que va ser l’encarregat de recollir el guardó. Actualment, l’equip de la Udentg, que té la seu a l’hospital Josep Trueta de Girona, l’integren, entre altres membres, dotze professionals, especialitzats tots ells en endocrinologia. Es tracta d’un equip que treballa arreu del territori. El doctor Ricart assenyala que Girona és una de les regions sanitàries amb una ràtio més baixa d’endocrinòlegs i que, en canvi, els resultats clínics són els millors. “L’avantatge és que quan es treballa en xarxa no es necessiten tants d’endocrinòlegs”, va exposar Ricart, cap del servei d’endocrinologia del Trueta. D’altra banda, el doctor Ricart, que va ser guardonat el 2016 per l’Idibgi per la seva trajectòria investigadora, va destacar l’impacte de la recerca: entre 20 i 30 investigacions que apareixen a l’any en publicacions especialitzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona