Societat

JAUME PADRÓS

PRESIDENT DEL COL·LEGI DE METGES DE BARCELONA

“Aquest país està en deute amb els seus metges”

“En els últims dos anys han augmentat el PIB i els ingressos, i jo demano al govern que com a mínim una tercera part d’aquests recursos sigui per apujar els salaris dels professionals sanitaris, especialment els joves”

“Crec en el valor del sistema sanitari públic i especialment en l’eficiència del model català, però necessitem canvis en el model d’organització”

Consell de metge
Jaume Padrós, a qui aquest any el govern de la Generalitat ha concedit la Creu de Sant Jordi, és llicenciat en medicina familiar i comunitària i expert en gerontologia. És crític amb l’administració, a qui demana més “coratge”, però també demana als professionals que siguin capaços de trencar les inèrcies i adaptar-se als nous temps, amb pacients cada cop més informats. Està en risc, assegura, la viabilitat del sistema públic de salut.
El metge del futur serà dona, jove, molt competitiva i empàtica. I voldrà conciliar

Jaume Padrós (Barcelona, 1959) és fill i net de metges. L’indigna especialment que facultatius joves treballin amb sous precaris i que, malgrat els discursos polítics, l’administració no acabi d’afrontar el que ell considera imprescindible: una reorganització del sistema sanitari públic que permeti afrontar els reptes del segle XXI.

Des que va arribar a la presidència del Col·legi de Metges, el 2014, està denunciant la precarització dels professionals del sistema públic de salut... Què ha aconseguit fins ara?
Com a mínim he conscienciat els responsables polítics, govern i oposició, i els ciutadans que tenim un problema. El que no he aconseguit és que es prenguin decisions perquè es resolgui.
L’escolten però no li fan cas.
Jo no dic que no hi hagi voluntat política, però el govern té els instruments que té i potser no hi ha una consciència prou profunda del gran risc que estem assumint com a societat acceptant la cronificació de la precarietat. Això posa en perill no només la viabilitat del sistema sanitari públic i els seus valors, sinó també el sector privat assegurador.
Hi ha moltes veus que aposten per repensar el sistema...
És cert que la situació financera està condicionant molt que el govern pugui aplicar fórmules per revertir aquesta situació, però les condicions laborals, professionals i econòmiques dels metges són insostenibles. El 50% dels menors de 45 anys estan en situació de temporalitat, un 15% amb molts contractes al cap de l’any, i una part significativa amb salaris per sota dels 1.500 euros. Amb aquest panorama necessitem més imaginació i més voluntat, no només del conseller de Salut, sinó de tots els grups polítics. I també dels professionals, que han de treballar millor. Han de fer autocrítica perquè no poden continuar atenent com trenta anys enrere.
Què és el primer que faria?
Jo tinc una proposta concreta. En dos anys han augmentat el PIB i els ingressos. Demano al govern que com a mínim una tercera part d’aquests recursos vagi directament als salaris dels professionals, especialment els dels més joves. Seria un missatge tangible i inequívoc de la voluntat d’apostar pel sistema públic de salut. El país està en deute amb els seus metges.
El conseller Comín ha presentat plans per millorar l’atenció primària i les urgències. Què opina de la seva gestió?
Al senyor Comín li haig de reconèixer un gran mèrit. No venint del sector, ha acabat entenent la complexitat del sistema sanitari. Ha arribat en un moment de màxima complexitat i ha contribuït a pacificar alguns debats estèrils. Però el problema continua sent de falta de recursos. Té la nostra lleialtat, però el nostre suport no és un xec en blanc.
Com en el cas de l’anomenada “desprivatització”, en què vostè s’ha pronunciat en contra.
Jo he dit i ho repeteixo que en aquest país no s’ha privatitzat res, una altra cosa són les formes de gestió privades, però el finançament continua sent públic i cap ciutadà paga per cap servei. El nostre model sanitari és el mateix des de l’any 1989.
Està d’acord amb la compra de l’Hospital General?
Jo no puc opinar si això és factible. El que tinc clar és que s’han de prioritzar les partides econòmiques i que primer s’hauria d’invertir en equipaments i en el capítol dels professionals.
Més enllà dels diners, què proposa per garantir la viabilitat del sistema?
Cal coratge per transformar els models d’organització amb fórmules més àgils, més participatives, en què el lideratge dels professionals sigui més present. Això pal·liaria molta insatisfacció. A més, hem d’afrontar la cronicitat. I hem de repensar el paper dels hospitals i apoderar l’atenció primària reforçant també els àmbits socials i comunitari. Això faria millorar les llistes d’espera i les urgències.
Com haurà de ser el metge del futur?
Serà dona, jove, molt preparada, molt competitiva i empàtica. I voldrà conciliar. També haurà de ser experta en bioètica i comprendre i adaptar-se a una realitat canviant i flexible.
En deu anys està previst que es jubilin 8.000 metges. Faltaran facultatius?
Aquest és un tema important que no s’afronta. Necessitem més professionals? La veritat és que ningú no ho sap. El que sí que necessitem són sistemes més àgils i més ben organitzats i potser així no en necessitarem tants. Pensi que aquí tenim una de les ràtios més altes de metge per habitant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona