Societat

Estat francès

Societat

Amnistia als cartells sexistes

Un poble alsacià promou l’any de la dona amb siluetes de noies “sexis”

Un tribunal d’Estrasburg ordena la retirada dels plafons però el Consell d’Estat suspèn el dictamen tot i admetre que vehiculen estereotips que menyspreen les dones

La silueta d’una dona amb banyador en una posició seductora en què mostra el pit i té el cul a l’aire. Com si fos una estríper. És un dels 125 plafons publicitaris de fusta laminada que l’Ajuntament de Dannemarie, una localitat de 2.300 habitants del nord-est de França, ha desplegat pels carrers d’aquest poble alsacià per promoure “l’any de la dona”. A més de la imatge “sexi” de la noia amb banyador, les siluetes representen una dona anant a comprar, una altra que s’està despullant o una que està asseguda en una cadira amb les cames ben obertes. Els cartells també simbolitzen accessoris, com ara bosses de mà, sabates de taló alt i ulleres de sol pin-up. Aquesta campanya d’un gust més que dubtós no només ha provocat les crítiques dels col·lectius feministes, sinó que també ha confrontat la justícia francesa sobre la conveniència de retirar aquestes siluetes de l’espai públic.

L’associació feminista Les Effronté-e-s va denunciar la presència d’aquests plafons a la justícia administrativa d’urgència. El 9 d’agost el tribunal administratiu d’Estrasburg va exigir que fossin retirats considerant que “aquestes il·lustracions menyspreen les dones” i suposen “una alteració de l’ordre públic”. El govern municipal va recórrer, però, contra aquesta controvertida decisió. Abans-d’ahir, el Consell d’Estat –la màxima autoritat de la justícia administrativa a França– va pronunciar-se sobre el cas i va decidir anul·lar la decisió del tribunal d’Estrasburg que exigia que es retiressin aquests cartells sexistes.

El Consell d’Estat reconeix en la seva sentència que les siluetes de Dannemarie “vehiculen estereotips que menyspreen les dones” i reflecteixen “un gust dubtós, inútilment provocador”. Malgrat això, la màxima autoritat judicial francesa assegura que la vulneració de la igualtat entre els homes i les dones no viola cap llibertat fonamental ni constitueix un atac a la dignitat humana, dos dels requisits que l’advocada de Les Effronté-e-s havia utilitzat per recórrer a la justícia administrativa d’urgència. “Es tracta d’una decisió incomprensible”, afirma en declaracions a aquest diari la portaveu de Les Effronté-e-s, Fatima Benomar. La representant d’aquesta associació, que sol denunciar les campanyes de publicitat sexistes, defensa: “El nostre objectiu és que es reconeguin els vincles entre les imatges sexistes en l’espai públic i les violències i els abusos sexuals que sofreixen les dones.” Per aquest motiu, Benomar demana que es reforci la llei sobre la igualat real, aprovada el 2014, que exigeix als governs municipals i regionals la promoció de polítiques en contra del estereotips de gènere. L’advocada de Les Effronté-e-s presentarà durant els propers dies una nova denúncia per aconseguir que es condemnin les siluetes de Dannemarie a través de la via judicial normal (no d’urgència).

“El Consell d’Estat ha reconegut la nostra bona fe”, va declarar l’alcalde de Dannemarie, Paul Mumbach, que va anunciar que no tornaran a instal·lar als carrers les siluetes amb una major connotació sexual. La màxima autoritat judicial francesa va justificar la seva decisió recordant les bones intencions d’aquest Ajuntament alsacià amb l’organització de “l’any de la dona”. Sota el marc d’aquesta iniciativa local, s’ha organitzat una exposició sobre el rol de les dones durant la Primera Guerra Mundial i s’ha batejat un carrer amb el nom de Monique Wittig, una teòrica del feminisme nascuda en aquesta mateixa localitat.

“L’homenatge a Wittig no hauria de consistir només a donar-li el nom d’un carrer, sinó també a respectar i difondre la seva obra”, reclama Benomar. La portaveu de Les Effronté-e-s subratlla l’escassa consciència feminista d’una part significativa de la classe política francesa. Diversos representants han estat involucrats a França en escàndols per actes de violència sexual; per exemple, els nombrosos presumptes abusos sexuals protagonitzats per Dominique Strauss-Kahn, antic president del Fons Monetari Internacional, o l’afer de Denis Baupin, un exdiputat dels verds francesos acusat d’haver abusat sexualment de vuit dones.

“Afortunadament, la societat francesa cada vegada està més conscienciada respecte al sexisme”, assegura Benomar. I recorda com les crítiques de les associacions i de les xarxes socials van forçar la cadena de supermercats Auchan a retirar de la venda a finals del mes d’agost unes bosses de roba en què apareixia la frase: “Visca! Tinc la targeta de crèdit del meu xicot!”

125
és el nombre
de siluetes que l’Ajuntament de Dannemarie ha instal·lat pels carrers per promoure “l’any de la dona”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES