Societat

Catalunya contra el gihadisme

A Ripoll cusen les ferides dels atacs gihadistes

Entitats i particulars constitueixen una plataforma per dissenyar estratègies de cohesió social, arran dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils

Els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost passat van colpejar brutalment la vila de Ripoll, quan es va saber que el cervell de l’operació era fins feia relativament poc imam de la mesquita ripollesa i que bona part dels implicats eren veïns del poble. Des del primer moment, els ripollesos van saber tallar de soca-rel qualsevol tic d’islamofòbia i qualsevol actitud ofensiva envers la nombrosa comunitat islàmica local.

La mostra més palpable de tot plegat és la concentració Ripoll per la pau, un pas endavant, que es va dur a terme al davant del monestir de Santa Maria –un indret amb una potent simbologia històrica, política i religiosa–, convocada per diverses entitats i per l’Ajuntament. Va ser un crit de pau i un desig d’enfortir la convivència intercultural al poble en vista del risc que hi afloressin actituds xenòfobes i per evitar que s’estigmatitzi una determinada comunitat.

El conseller d’Empresa, Santi Vila, una de les moltes autoritats que hi van assistir, va fer un primer pas el dia d’aquesta concentració afirmant que la comunitat musulmana no s’havia de justificar pels fets ocorreguts. Ho va remarcar després d’una trobada amb representants d’aquesta comunitat. “Ens hem de deixar de tòpics i prejudicis, perquè cada ciutadà respon a la seva condició individual”, va indicar. A més, hi va afegir que, si es vol evitar que es produeixin casos d’exclusió, pel que fa a l’Ajuntament, “ara li toca treballar de valent i tenir un compromís ferm amb les polítiques municipals que evitin la discriminació dels ciutadans segons el seu origen”. Ni Vila ni la majoria de líders polítics es van cansar de subratllar que Catalunya “ha estat un model de societat oberta, plural i d’integració”.

I res no va ser en va. D’aquella concentració, n’ha sorgit la plataforma veïnal Som Ripoll, que aplega tant representants d’entitats diverses com persones a títol individual que han recollit el testimoni de la concentració i s’han proposat compartir idees i dissenyar actuacions que serveixin per avançar en el camí de la pau i de la convivència.

Ja res tornarà a ser igual després del 17 d’agost, perquè els fets quedaran gravats en la memòria col·lectiva dels ripollesos. Però també hi quedarà gravada l’aposta ferma dels veïns perquè l’anomenat “bressol de Catalunya” sigui un referent pel que fa a la voluntat d’avançar cap a un present i un futur més pacífic, tolerant i de respecte.

La nova plataforma, doncs, vol bastir ponts i refer els que s’han trencat. Som Ripoll fa pocs dies que s’ha constituït i, ara per ara, les primeres reunions han servit per començar a determinar-ne l’organització. En un escrit de presentació, s’hi fa una declara-ció d’intencions: “Treballarem per la pau i la convivència a través de diverses accions de caràcter formatiu i reivindicatiu. Volem mostrar el nostre rebuig al terrorisme, a la islamofòbia, al racisme, a la xenofòbia i a qualsevol forma de violència. També treballem per redefinir el concepte d’integració, qüestionant des d’una mirada crítica les diverses polítiques públiques i cercant una millor convivència i una igualtat real.”

Una gran pluja d’idees que s’hauran de definir

Som Ripoll ha definit, ara per ara, els seus objectius, i el fet que s’hagi constituït ja és en si mateix molt important. Els que en formen part estan dissenyant l’estructura que ha de tenir. Fonts d’aquesta entitat han explicat que ho faran en diverses comissions i que les propostes concretes que es puguin aportar es treballaran i es definiran en el si de cadascun d’aquests grups. Ara per ara, hi ha moltes idees. Les mateixes fonts han detallat que juga a favor de la seva estratègia el fet que es tracta d’una plataforma molt transversal quant a la tipologia de persones i d’entitats que la integren. Per això, treballen perquè els professionals de diversos àmbits que en formen part hi aportin idees, que servei-xin de base per definir les accions que es faran. En aquest sentit, aquestes fonts han explicat que, segurament, es programaran conferències informatives i també es distribuiran butlletes en què es donaran arguments per trencar determinats tòpics i per fomentar la millora de la convivència. Així mateix, hi han afegit que el fet de tenir membres amb diversos perfils professionals els dona la possibilitat de dissenyar accions molt precises que afavoreixin la convivència i la cohesió social. A tall d’exemple, han explicat que, entre altres perfils, hi ha mestres, que poden ajudar a treballar aquests temes a les aules; psicòlegs, que també poden donar pautes; traductors, que ajudaran a confeccionar els materials, i sanitaris, per fomentar la pedagogia de la salut entre els col·lectius en què això sigui necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona