Societat

Societat

El modernisme de les dones

Canet celebra els deu anys de la Fira Mercat Modernista amb el fil conductor de l’empremta femenina en el món social, científic i cultural

La programació inclou teatralitzacions, espectacles de dansa i conferències

El modernisme també com a escenari de les aportacions, que en són moltes, que les dones van fer a la societat de finals del segle XIX i principis del XX. Aquest és el fil conductor que Canet presenta aquest cap de setmana per celebrar els deu anys de la Fira Mercat Modernista. El programa es farceix amb un seguit d’actes per recordar l’empremta femenina en el món de l’art, la ciència o l’economia, i recorda les reivindicacions del col·lectiu davant d’unes lleis encarcarades que van acabar canviant. Tant és així que la regidora de Cultura, Coia Tenas (ERC), recorda que Canet va ser el primer municipi de l’Estat on les dones van poder votar “per decidir sobre la construcció de la plaça del Mercat”. “Cada any hem buscat un discurs narratiu, i vam creure que ja era hora de parlar del paper de les dones”, reivindica la regidora.

En aquest sentit, moltes de les activitats habituals es presenten amb ulls de dona. Tenas apunta, entre d’altres, que els dos espectacles de dansa Invisbles i Folies Bergères se centraran en el llegat artístic femení de l’època, sovint amagat sota la fèrria imposició masculina de pares i marits. “També tindrem conferències sobre el paper determinant de la incorporació de les dones als tallers i a les indústries, sense deixar de dirigir les llars i cuidar les famílies”, explica Coia Tenas, que hi afegeix: “I aprofundirem en el coneixement de l’obra artística de la pintora Lluïsa Vidal i de l’escriptora Caterina Albert, més coneguda com a Víctor Català.” La presència de les dones en l’àmbit científic en el qual van fer aportacions de calat, la teatralització a Vil·la Flora de la primera votació de les dones i un concert amb peces musicals de compositores del modernisme s’inclouen també en el cartell d’enguany. Per Coia Tenas, la trobada anual s’ha convertit “de ple dret” en una cita de referència “dins i fora de la comarca”. “Hem aconseguit trobar l’equilibri entre la part cultural i la pròpiament lúdica i d’aparador econòmic i encara ens queda molt per presentar”, assegura convençuda la regidora de Cultura. Amb una participació que se situa entre les 25.000 i les 30.000 persones anuals, malgrat la persistent presència de la pluja a gairebé cada edició, la Fira Mercat de Canet convida a descobrir-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.