Societat

municipal

campanya

Barcelona inclou l’addicció a la tecnologia en el pla de drogues

L’Ajuntament calcula que el 3% dels joves està enganxat a les pantalles o en situació de risc

El 45% de tractaments antidroga són per consum d’alcohol

El consistori vol reforçar la lluita contra l’estigmatització

Canvien els temps, els riscos i els reptes. També a l’hora de prevenir i reduir el consum de drogues i les conseqüències negatives del mateix. El nou pla d’acció de drogues de l’Ajuntament de Barcelona, que vertebrarà aquestes polítiques a nivell municipal de 2017 a 2010, incorporarà també eines per combatre un nou grup d’addiccions que han crescut els últims anys: les que no tenen com a objecte de desig cap substància psicoactiva, sinó les noves tecnologies.

El paquet inclou del joc patològic a la dependència de les pantalles, de l’ordinador, la tauleta o el mòbil. El consistori calcula que el 3% del jovent de la ciutat està enganxat a les noves tecnològies o en risc d’estar-ho. En la darrera enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (Fresc) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) elabora, presentada el maig, el 4,1% dels nois enquestats i el 4,5% de les noies admetien tenir problemes freqüents relacionats amb l’ús del mòbil. El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) del districte d’Horta-Guinardó serà el que operarà com a centre especialitzat en aquest tipus d’addiccions entre adolescents i joves.

El pla, el novè des que es van començar a desplegar aquests fulls de ruta, als anys 80, vol posar l’èmfasi en la lluita contra l’estigmatització de les drogodependències, un factor que agreuja la situació dels malalts. Segons la directora de l’Observatori de Salut Pública de l’ASPB, Maribel Pasarín, l’estigma primer “endarrereix l’inici de l’atenció”, perquè accentua les reticències de l’addicte a demanar ajuda, i després, “dificulta el compliment de la teràpia”. Hi haurà, doncs, recursos per inserir laboralment als usuaris dels CAS.

El nou programa també aplicarà una perspectiva de gènere, amb recursos específics per atendre usuàries de drogues en risc de ser víctimes de violència i abusos, i reforçarà les mesures per reduir l’impacte de l’alcoholisme, que continua sent la patologia més recurrent. A Barcelona, es calcula que hi ha 65.000 persones de més de 15 anys que fan un consum d’alcohol de risc, i dels 4.242 tractaments iniciats el 2016 a la ciutat per trastorns vinculats a l’ús de substàncies psicoactives, el 45% ho van per alcohol. Els segons i els tercers en el rànquing són els consumidors de cocaïna (17%) i d’heroïna (16%). L’Ajuntament preveu desplegar una instrucció per restringir la publicitat indirecta de marques de begudes de més de 23 graus en espais públics. La tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va admetre, però, que la mesura encara s’ha de començar a treballar.

El pla aborda altres dues problemàtiques de forma específica. Una, l’addicció a medicaments de naturalesa psicotròpica, amb mesures per restringir-ne la prescripció facultativa. L’altra, el chem sex, la pràctica, estesa sobretot entre homes homosexuals, de mantenir relacions sexuals associades a consums de risc de metanfetamines.

El pla, coordinat per l’ASPB, ha comptat amb aportacions de més de 300 persones, entre membres d’entitats, usuaris i professionals, i s’aprovarà en el ple de divendres.

LA XIFRA

15
centres
d’atenció i seguiment (CAS) en drogues hi ha a Barcelona. L’Agència de Salut Pública en gestiona set.

Més xeringues al Raval

L’Ajuntament de Barcelona admet que aquest estiu ha detectat un repunt del nombre de xeringues recollides al carrer al Raval, coincidint amb la crisi veïnal propiciada per la proliferació dels denominats “narcopisos”, un terme, per cert, que el consistori, en paraules de la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, considera que “no ajuda a combatre l’estigma”, un dels objectius del pla.

Tarafa va insistir que, en els últims anys, el nombre de xeringues recollides a la via pública a Barcelona ha baixat de manera tan significativa com sostinguda. El 2004, se’n van recollir 156.000 i, de gener a agost del 2017, el registre va vorejar les 16.000. La comissionada va admetre, però, que hi pot haver repunts puntuals i localitzats, vinculats a desplaçaments de venedors i usuaris, i que al Raval, al juny i al juliol, es va passar de recollir-ne un “miler i escaig” al mes a vorejar les 2.000, mentre que, a l’agost, el volum es va reduir fins a les “1.700 o 1.800”.

Per fer front a l’increment, i revertir la tendència, el consistori ha doblat el nombre d’educadors al carrer per instar els consumidors que vagin a injectar-se al CAS Baluard i ha ampliat l’horari d’aquest centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona