Societat

“Molts malalts d’Alzheimer estan bé de memòria”

Jaume Kulisevsky, expert en malalties neurodegeneratives, explica que ara els tractaments intenten prevenir o frenar la demència

Afecta una de cada deu persones de més de 65 anys

En els últims anys s’ha produït un canvi d’enfocament en el tractament de la malaltia d’Alzheimer. Ja no s’esmercen els esforços a curar-la, ja que de moment no hi ha cap tractament que s’hagi mostrat efectiu, sinó que les línies d’investigació obertes intenten detectar els marcadors de la demència molt abans que apareguin els primers símptomes.

El que s’està intentant, segons explica l’expert en malalties neurodegeneratives i professor de la UOC Jaume Kulisevsky, és trobar medicaments per frenar el desenvolupament de la demència “en gent que té el risc de patir-la”. Del que es tracta, segons Kulisevsky, és “d’aconseguir una vacuna i fàrmacs eficaços contra les proteïnes anormals que provoquen la mort de les neurones”.

En aquesta línia estan treballant diversos equips d’especialistes catalans. Centres com l’hospital de Sant Pau, l’hospital Quirón Dexeus o el Centre ACE fan proves a persones que no tenen símptomes evidents. Kulisevsky, que lidera un d’aquests grups de recerca, recorda que “ja se sap que la malaltia comença deu o quinze anys abans de donar símptomes” i, per tant, és possible detectar-la. “Hi ha malalts d’Alzheimer que estan bé de memòria”, subratlla l’expert, que considera imprescindible continuar aquesta línia d’investigació.

En aquests assajos clínics es fan tests de memòria i també tomografies. També s’analitza el líquid cefalorraquidi per veure si hi ha alteracions en la proteïna amiloide i la tau.

L’Alzheimer és el tipus de demència més comuna. A Catalunya hi ha 120.000 casos diagnosticats i al conjunt de l’Estat 800.000. Una de cada deu persones de més de 65 anys té la malaltia i a escala mundial l’OMS parla ja de gairebé deu milions de casos nous de demència cada any, el 70% dels quals serien d’Alzheimer.

37.000 euros anuals

Un estudi elaborat per la Fundació del Cervell, que depèn de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), ha alertat de l’impacte econòmic de l’Alzheimer i altres demències, entre les atencions sanitària i no sanitàries. Un dels autors de l’estudi ha afirmat que “si els costos de la demència es comparen amb una empresa, el seu valor al mercat seria superior al d’Apple (742.000 milions) o Google (368.000 milions de dòlars)”. Segons aquest estudi, a l’Estat espanyol el cost per pacient d’Alzheimer es xifra entre 27.000 i 37.000 euros anuals.

Amb motiu demà del Dia Mundial de l’Alzheimer, moltes associacions, com per exemple la Fundació Alzheimer Catalunya o l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona, han reivindicat una vegada més la figura del cuidador i han demanat més recursos per fer front a la malaltia.

LA XIFRA

120.000
casos
s’han diagnosticat a Catalunya, on una de cada deu persones de més de 65 anys té la malaltia.

LA FRASE

Ja se sap que és una malaltia que comença deu o quinze anys abans de donar símptomes
Jaume Kulisevsky
expert en malalties neurodegeneratives


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA