Societat

Procés sobiranista

1-O

Història d’una urna

L’Ajuntament de Cornellà del Terri conserva, amagada en un lloc que van canviant, l’urna on va votar diumenge el president de la Generalitat

En uns altres moments, semblaria que els de Cornellà del Terri s’han begut l’enteniment: conserven una urna del referèndum amagada i la van movent de lloc constantment perquè sigui més complicat endur-se-la. Però ni són uns dies normals, aquests, ni Cornellà és un poble qualsevol. L’urna en qüestió és la de la mesa B del col·legi electoral on diumenge van votar el president de la Generalitat i la seva dona, després de l’intent fallit de dipositar la papereta a Sant Julià de Ramis (on els pertocava fer-ho) i esquivar la persecució de la Guàrdia Civil. Es podria pensar que el temor que els prenguin la capsa és exagerat, però a l’Ajuntament, per si de cas, han adoptat totes les precaucions al seu abast. L’objectiu és poder-la lliurar algun dia a Carles Puigdemont perquè tingui un record d’aquell dia i aquell moment tan especials.

Si les urnes parlessin, aquesta de Cornellà podria explicar una bona història. Com arreu, va arribar a la seu electoral –la sala de plens de l’ajuntament– de manera discreta, en aquest cas, en un sac de pa. “Dissabte vaig dir en un discurs que l’endemà seria un dia històric, però no em pensava pas que ho seria tant, per al poble”, deia ahir rient l’alcalde, Salvador Coll. Pels volts de les deu, un membre de l’equip de seguretat del president li va trucar per avisar-lo de la situació i dir-li que es dirigien a Cornellà a votar. Per raons que no han transcendit, havien descartat fer-ho a Palol de Revardit, el poble situat abans de Cornellà en la ruta des de Sant Julià. El cas és que a dos quarts d’onze va arribar un turisme amb el matrimoni Puigdemont-Topor i els seus escortes. “Hi havia almenys 400 persones aquí al davant; conscients que s’havia d’anar per feina, de seguida van obrir un corredor perquè passessin ràpidament”, narra Coll. “Li vaig preguntar al president com estava i em va dir que bé, però es notava que estava tens”, comenta. Pocs minuts després, ja eren fora. Tement que la Guàrdia Civil seria capaç de venir a buscar l’urna amb la simbòlica papereta, ajuntament i veïns van muntar un dispositiu per blindar-la, utilitznt maquinària agrícola i de construcció obstruint els accessos al centre i una sèrie de gent a les carreteres de l’entorn que haurien avisat de l’arribada de policia estatal. Durant uns minuts un helicòpter policial va volar baix sobre Cornellà i van decidir parar les votacions una estona i retirar les urnes. Sortosament, no va passar res. A dos quarts de set, els Mossos van ordenar tancar el col·legi electoral i es va iniciar el recompte de vots. Un cop l’urna va ser buida, la van amagar al fals sostre de la sala de plens, on va restar les hores següents. Embolicada en una bossa d’escombraries negra, des de dilluns va canviant d’amagatall, transportada pel mateix alcalde. “Deu ser el més important que ha passat a Cornellà els darrers anys”, li comentem. “Sens dubte”, afirma l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia