Societat

La mestra Rosa Maria Falgàs, pregonera de Sant Narcís

És presidenta de l’Associació Catalana per a l’Educació, la Formació i la Recerca i commemora aquest any el 40è aniversari de la seva carrera

El pregó se celebrarà divendres 27 a les 20 h

La mestra gironina i presidenta de l’ Associació Catalana per a l’Educació, la Formació i la Recerca (Acefir), Rosa Maria Falgàs, pronunciarà el pregó de les Fires de Sant Narcís d’aquest any, que tindrà lloc el divendres 27 d’octubre a les 20 h a la plaça del Vi.

Doble aniversari

Aquest any se celebra el 20è aniversari de la fundació d’Acefir, entitat que Rosa Maria Falgàs dirigeix des dels inicis. A més, l’educadora commemora també aqueset any el 40è aniversari de la seva carrera com a mestra de formació d’adults a Girona, especialitat a la qual ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional i en la qual va començar com a voluntària al barri del Pont Major.

Falgàs va ser l’autora del mètode d’aprenentatge del català per a nouvinguts analfabets El nostre món, que va ser el primer sistema per alfabetitzar en català. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va voler posar èmfasi en aquest reconeixement a Rosa Maria Falgàs, que va definir-la com “una dona lluitadora que s’ha entregat en cos i ànima a una de les tasques més invisibles però més necessàries de la nostra societat: l’educació d’adults”. Madrenas també va destacar el treball “incansable en la defensa de la llengua catalana i a favor de l’aprenentatge en col·lectius vulnerables”. Per la seva banda, Rosa Maria Falgàs va agrair el reconeixement a la seva carrera però sobretot al fet que des de l’Ajuntament es valori la tasca de la formació d’adults.

Activa i compromesa

Mestra de primària i de català de formació, Rosa Maria Falgàs té un extens currículum dedicat a l’àmbit de l’ensenyament i la promoció de l’educació. Va ser sis anys coordinadora de centres d’educació d’adults de la Generalitat de Catalunya, dos anys col·laboradora de l’àrea de Relacions Internacionals sobre Educació d’Adults del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya i dos anys directora del Centre de Formació d’Adults de Girona.

Activa i compromesa per a l’educació, Rosa Maria Falgàs ha format part de diversos projectes europeus com ara la Task Force for Adult Education (1988-1994) i Gent Gran com a recurs en els processos d’aprenentatge (1995-1998) o el projecte Grundtvig en diferents etapes. Rosa Maria Falgàs també és membre de la Xarxa European Basic Skills Network (ESBN) des del 2010.

Presentació del llibre col·lectiu ‘Anar a fires’

El llibre que cada any edita l’Ajuntament de Girona coincidint amb les Festes de Sant Narcís recull aquest any històries vivencials de diversos autors sobre el que significa per a ells anar a fires.

El llibre Anar a Fires. Mirades creuades (I), que es presenta dilluns, inclou textos de Narcís Comadira, Núria Esponellà, Josep Maria Fonalleras, Rosa Font, Lluís Muntada, Dolors Garcia, Miquel de Palol, Alícia Kopf, Toni Sala i Eva Vàzquez, il·lustrats per Lídia Masllorens, Jordi Serra, Laia Bedós, Francesc Pujol, Maria Alzamora, Marcel Font, Irene Pasqual, Ilich Roimeser, Nirvana Jiménez i Marc Vicenç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia