Societat

Memòria històrica

Teià homenatja les mestres de les colònies de la Guerra Civil

Hi seran presents dues de les voluntàries, de 95 anys, que van impartir classes i ajuda en dos centres infantils del municipi durant el conflicte armat

També hi assistiran descendents d’alumnes que van ser acollits

Teià homenatja avui la tasca de les mestres voluntàries de les colònies infantils que es van establir al poble durant la fase final de la Guerra Civil. En l’acte hi haurà la presència de dues d’aquestes voluntàries, Josefina Miralles i Celia Sanz, que, amb 95 anys, vindran expressament a Teià des de Madrid, on resideixen. També hi seran presents els descendents d’antics alumnes que van ser acollits al municipi durant el conflicte armat. Finalment, des de l’Ajuntament també es va anunciar l’assistència de la neboda de Maria Aurèlia Capmany, ja que l’escriptora també va fer de mestra durant la guerra a Teià.

La recepció a les antigues mestres i alumnes serà oberta a tota la població i tindrà lloc a partir de les set de la tarda, a la masia de can Llaurador. Una estona abans, les persones homenatjades i els seus familiars faran una visita privada a can Godó i can Wertheim, les dues finques que van acollir els nens de la guerra.

Protecció sueca

L’avanç de les tropes nacionals del general Franco i els bombardejos de l’aviació de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista sobre la població civil van obligar la Generalitat i els ajuntaments catalans a organitzar una xarxa de refugis per als infants que eren evacuats dels fronts de guerra del nord i el centre peninsular, però també d’Andalusia, Múrcia i el País Valencià. Aquesta protecció es va prestar de dues maneres: allotjant en cases particulars els nens i famílies desplaçats, i acollint en colònies infantils els vailets que no tenien ningú, ja que molts eren fills i orfes de combatents. A Teià, on havien anat a raure alguns infants des de l’octubre del 1936, aquest socors va comptar a partir del 1938 amb el patrocini de l’ambaixada de Suècia, que va posar a disposició dels evacuats i dels nens del poble el Menjador Suec de can Wertheim i la Colònia Sueca de can Godó (oficialment, Hogar Jorge Brantin).

Els dos centres van funcionar com a escola fins al març del 1939, poc després de l’entrada de les tropes nacionals. Sota la direcció del botànic Eric Ragnar Svensson, s’hi oferia ajuda humanitària i formació acadèmica. Es calcula que, en total, els dos centres van acollir més de cent alumnes, respectivament. Tal com va explicar l’alcalde de Teià, Andreu Bosch (CAT-ERC), al centre de can Godó hi anaven els infants desplaçats pels bombardejos i arribats de diferents punts de l’Estat, mentre que a can Wertheim s’hi estaven els nens de Teià. “Hem de fer memòria i no oblidar la història”, va manifestar Bosch, recordant que “és un homenatge absolutament necessari i just”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto