Societat

societat

Primer pas per impulsar el servei comarcal d’igualtat

Es presenta als ajuntaments el programa fins al 2020, amb el suport de la Diputació i l’Institut Català de la Dona, per desplegar fins a 68 actuacions

S’ha elaborat un protocol d’atenció a la violència masclista

El Consell Comarcal del Maresme té damunt la taula un segon pla d’igualtat de gènere que tindrà vigència fins al 2020. El document que ja s’ha presentat als ajuntaments vol impulsar la creació del servei comarcal d’igualtat de gènere per donar suport i assessorament tècnic als municipis, a més de visibilitzar les polítiques i reforçar una estratègia conjunta per aconseguir una comarca més igualitària.

El treball parteix d’una primera fase d’accions que van posar el focus en el treball per abordar la violència masclista. El conseller comarcal de Benestar Social, Jordi Mir (PDeCAT), assegura que s’ha elaborat un protocol d’actuació davant la violència masclista que es presentarà perquè se’l facin seu aquells ajuntaments que no en tenen un de propi.

El pla d’acció preveu tres eixos de treball amb 68 actuacions per portar a terme els propers quatre anys. Del document, Mir també destaca el treball transversal que es vol portar a terme en les polítiques d’igualtat. “Apostem per una visió d’igualtat de gènere que es fixa en les quotes, i per buscar l’equilibri entre homes i dones en aspectes com ara les contractacions que es fan des de la mateixa administració”, apunta el conseller de l’àrea. Un punt de partida ha estat el pla intern d’igualtat que s’ha portat a terme dins l’ens comarcal. “Volem avançar per afavorir la igualtat de drets i oportunitats de dones i homes”, assenyala Mir.

El Consell Comarcal destinarà 35.000 euros del seu pressupost a finançar la contractació d’una tècnica d’igualtat que s’encarregui de dinamitzar i coordinar el pla que s’acaba de presentar als ajuntaments.

Dinamitzar el pla

El desenvolupament de les polítiques comarcals d’igualtat, en l’àmbit tècnic, des de l’any 2009, es porten a terme des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que té la seu al Consell Comarcal. Segons les últimes dades d’aquest servei, i tal com es recull en el pla, l’any passat, es van atendre fins a 207 dones de la comarca, de què 36 van patir alguna situació de violència masclista.

L’atenció a les víctimes de violència masclista, així com la prevenció i sensibilització de la ciutadania és un dels principals objectius. Actualment, hi ha 12 municipis a la comarca que tenen protocols d’actuació per violència de gènere. Des del SIAD s’imparteixen accions formatives i tallers per tal d’apoderar i dotar de més autoestima i confiança les dones, així com millorar les seves competències personals.

Un altre dels objectius del ple és reconèixer i garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals, i eradicar així les accions discriminatòries cap a aquest col·lectiu.

LA FRASE

El protocol d’atenció a la violència masclista està a punt d’enllestir-se i es presentarà en breu
Jordi Mir
conseller comarcal de benestar social (pdecat)

LA XIFRA

35.000
euros es destinaran a la contractació d’una tècnica dinamitzadora del pla d’igualtat.

Un teixit associatiu potent

Des del SIAD es va portar a terme un estudi durant l’any 2015-2016 per conèixer la situació actual de l’associacionisme de dones a la comarca. A partir de l’estudi, s’ha editat una guia d’entitats, amb un total de 60 entitats. Una de les conclusions és el volum significatiu d’entitats que treballen amb una realitat de les dones que les componen molt diversa.

Les associacions creades recentment tendeixen a especialitzar-se en algun camp en concret, per dedicar-hi tot el temps i l’esforç: Dona’t un impuls (per fomentar l’emprenedoria), Dones reporteres, Dona Activa’t Maresme, entre d’altres. Es localitzen entitats dedicades a la dona d’origen estranger concentrades als grans municipis, com ara Calella, Mataró, Pineda de Mar i Premià de Mar. La percepció que es té, però, és que participen poc en la vida sociocultural del municipi.

Tot i la forta presència de dones en el teixit associatiu, les xifres denoten que la paritat disminueix en càrrecs de polítics o de lideratge. L’exemple més clar és que dels 30 municipis només 9 tenen una dona a l’alcaldia. Aquesta distribució reflecteix una manca de paritat en l’àmbit polític, en què el 70% de les alcaldies estan ocupades per homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia