Societat

La vida social

El cadastre heretat dels Borbons

L’Arxiu de la Garrotxa repassa amb documents la història d’aquesta imposició de Felip V

La mostra es pot veure fins a final d’any

Segurament és més pertinent que no pas mai, conèixer aspectes de la història, i encara més si informen sobre la relació del país amb la monarquia borbònica. L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que té la seu al Torín d’Olot, ha inaugurat a la seva sala de consulta una mostra sobre la història del cadastre. Per als que no són estudiosos de la història, deu ser difícil establir la relació d’aquesta nòmina bàsica per a un dels impostos més potents, l’IBI, amb aquella monarquia. Doncs, és estretament directa, perquè el cadastre es va implantar ara fa 300 anys a Catalunya després de l’acabament de la guerra de Successió (1705-1714). De fet, i tal com s’hi afirma, el cadastre, que es defineix i es calcula sobre els béns mobles i immobles, i l’impost que se’n deriva van ser decretats per Felip V a Catalunya per castigar la rebel·lió contra els Borbons. A Olot, la comunicació borbònica d’aquesta figura impositiva es va rebre l’any 1717, que incloïa la quantitat que havia de pagar en concepte del cadastre anual.

L’exposició de l’arxiu garrotxí, que es podrà visitar fins al 29 de desembre vinent, recorda aquest tricentenari amb una selecció de documents coetanis dels inicis de l’aplicació, que mostren diversos aspectes com ara l’inventari de la riquesa local que es volia gravar, la legislació sobre el cadastre, les comunicacions sobre la contribució, la mecànica del cobrament, etc.

Per a la selecció de documents, els responsables de l’arxiu han tingut la col·laboració de l’historiador Miquel Puig i Reixach (Banyoles, 1950), que és un destacat expert en qüestions del segle XVIII a Olot i a la resta de la comarca de la Garrotxa i és autor de l’obra Causa comuna. Els olotins i la guerra de Successió (Olot, 2014). Els visitants, doncs, tenen una bona oportunitat per conèixer l’origen d’un dels seus impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Nova manifestació de treballadors de presons per reclamar més seguretat

Barcelona
PUIGCERDÀ

El consistori perseguirà i denunciarà les actituds incíviques

PUIGCERDÀ
societat

L’Ascensió de Granollers engega motors

GRANOLLERS
ROSES

L’Àrea de Turisme promou l’estalvi d’aigua en hotels i càmpings

ROSES
societat

L’acampada de la UB es mantindrà el 12-M si el rectorat no respon

Barcelona
infraestructures

Adjudicades les obres d’una nova via ciclista al corredor de la C-66

celrà
ARBÚCIES

Salut deixarà el municipi sense base SEM i ambulància a partir del 2025

ARBÚCIES
Salut

Les obres del nou edifici principal de l’Hospital Joan XXIII començaran a finals d’any

Tarragona

Viladecavalls i Terrassa estaran units per un carril bici i de vianants el 2025

VILADECAVALLS